Algemene Onderwijsbond


* 17 maart 2004; Arbeidstijdenwet
17 maart 2004; Arbeidstijdenwet
De vereenvoudiging van de registratie van de thuiswerkuren van onderwijspersoneel
De minister van SZW heeft op verzoek van de minister van Onderwijs toegezegd dat het onderwijspersoneel voortaan geen registratie meer hoeft bij te houden van de door hen thuisgewerkte uren. De registratieplicht ligt voortaan bij de werkgever. Wat betekent dit voor werkgever en werknemer?

Wat houdt de vereenvoudiging van de arbeidstijdenregistratie van de thuiswerkuren in?

De leraren hoeven niet langer zelf de uren die zij thuis werken bij te houden, zij hoeven dus niet meer een registratie van het aantal thuis gewerkte uren bij de werkgever in te leveren.

Wat houdt een deugdelijke arbeidstijdenregistratie in? 1. Van de werkgever wordt verwacht dat er goed wordt nagedacht over de arbeidstijden en het taakbeleid in relatie tot de belasting van de docenten en dat de normjaartaak reëel wordt verdeeld over de verschillende taken en werkweken. Dit sluit aan bij de afspraken in de CAOs voor PO en VO.
2.Er kan mee worden volstaan dat de schooladministratie de thuis te werken uren (lesvoorbereiding en correctiewerk) vooraf aangeeft op het rooster van de docent.
3. De school (werkgever) houdt tevens de wijzigingen in het rooster bij. Dus ook een toe- of afname van het aantal thuiswerkuren. De school is verantwoordelijk voor het maken van goede afspraken met de docenten om tijdig substantiële afwijkingen te kunnen verwerken. 4.Dit tezamen moet volledig en deugdelijk zijn.

Waarom deze verandering?
De arbeidsregistratie van de thuiswerkuren is al jaren een bron van ergernis voor het onderwijspersoneel en voor de werkgevers in het onderwijs. Met deze vereenvoudiging wordt deze ergernis weggenomen en sluit de registratie beter aan bij de verantwoordelijkheid die werkgevers hebben voor het taakbeleid van de school en de belastbaarheid van de medewerker. Het onderwijspersoneel valt nog steeds onder de bescherming van de Arbeidstijdenwet. (ATW). >
Wie houdt arbeidstijdenregistratie bij?
Verantwoordelijkheid van de werkgever
De werkgever is verplicht de arbeids- en rustijden te registreren. Dit sluit aan bij de verantwoordelijkheid die de werkgever heeft voor het taakbeleid, zoals ook bepaald in de CAOs voor PO en VO. Het taakbeleid binnen de grenzen van de normjaartaak, is het uitgangspunt bij het inroosteren van personeel. De werkgever moet hierbij rekening houden met de belastbaarheid van het personeel. De verantwoordelijkheid voor het maken van specifieke afspraken over arbeids- en rusttijden ligt bij de werkgever en de werknemer.

Verantwoordelijkheid van de medewerker
De werknemers heeft een verantwoordelijkheid ten aanzien van de bewaking van de grenzen van zijn belastbaarheid. Indien een werknemer een te hoge werkdruk ervaart kan hij de overschrijdingen van de ingeroosterde uren bijhouden en dat bij zijn werkgever aankaarten.

Welke uren moeten worden bijgehouden?
In het rooster voor de leraar wordt, naast de lesuren waarvoor hij is ingeroosterd, opgenomen hoeveel uur hij wordt geacht te besteden aan thuiswerk (lesvoorbereiding en correctiewerk) en overige, niet lesgebonden taken.
De verwachting is dat het vooraf bepalen van het aantal thuis te werken uren door de schoolleiding bevordert dat de schoolleiding bewust rekening houdt met de belastbaarheid van de docenten.

Waarom wordt het onderwijspersoneel niet uitgesloten van de Arbeidstijdenwet?
Uitsluiting van de toepasselijkheid van de Arbeidstijdenwet betekent niet alleen dat er niet meer geregistreerd hoeft te worden, maar eveneens dat onderwijspersoneel niet langer een beroep kan doen op alle normen zoals opgenomen in de Arbeidstijdenwet. De arbeidstijdenwet is bedoeld om de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de werknemers te beschermen. Zowel de Minister van OCW als de Minister van SZW vinden het niet wenselijk dat het onderwijspersoneel van deze bescherming uit te sluiten.

Meer informatie over de Arbeidstijdenwet kunt u nalezen op www.minszw.nl onder Werk/rechten en plichten, de subrubriek arbeids- en rusttijden.

Bron: Nieuwsbrief Directiegroep Primiar Onderwijs (DGPO) AOb