SARA

Persberichten

gepubliceerd op dinsdag 16 maart 2004

SARA op ICT-beurs CeBIT2004 in Hannover

Van 18 t/m 24 maart 2004 vindt de ICT-beurs CeBIT2004 plaats in Hannover (Duitsland). De CeBIT is een van de belangrijkste ICT-beurzen ter wereld. EVD, het agentschap van het ministerie van Economische Zaken, heeft drie Nederlandse paviljoens op de vakbeurs beschikbaar gesteld.

Op een van deze paviljoens, 'Future Parc', zal SARA Reken- en Netwerkdiensten vertegenwoordigd zijn in de stand van Sciencepark Amsterdam.

Tijdens CeBIT2004 zal SARA verschillende virtual reality-demonstraties geven op het gebied van architectuur en wetenschappelijke visualisatie.

Wetenschappelijke visualisatie Binnen verschillende onderzoeksdisciplines en technologieën wordt gewerkt met wetenschappelijke visualisatie. Disciplines die veelvuldig gebruikmaken van visualisatie zijn bijvoorbeeld geneeskunde, biotechnologie, klimaatonderzoek, geofysica, astrofysica en genomics.

SARAgene is een voorbeeld van een toepassing van virtual reality for genomics-onderzoek. Dit betreft een samenwerkingsproject van SARA met de Johnson & Johnson Pharmaceutical Research & Development. In dit project wordt een VR-applicatie ontwikkeld, genaamd SARAgene, met state-of-the-art datamining-mogelijkheden voor onderzoek naar medicijnen. 3D-beelden geven de hiërarchische relaties weer tussen genenfamilies, en de grote hoeveelheid daarmee samenhangende netwerken met data over genenexpressies.

Virtual reality voor architectonische toepassingen
Virtual reality biedt veel voordelen voor architecten. Het is een goedkoop alternatief voor prototypes, mock-ups en modellen, en maakt het mogelijk om elk gewenst gezichtspunt in te nemen. Bovendien kan gebruik worden gemaakt van iedere willekeurige schaal, ook ware grootte (1:1).

Een belangrijk aspect van virtual reality is de mogelijkheid om gevaarlijke, kostbare of moeilijk uitvoerbare experimenten en situaties te simuleren. Samenvatten kunnen we stellen dat virtual reality een sleutelrol vervult bij de communicatie tussen de verschillende partijen die bij een project betroken zijn, bijvoorbeeld de opdrachtgever en de toekomstige gebruikers van een gebouw.

Op CeBIT2004 kunt u SARA vinden in hal 11, 'Future Parc', in de stand van Sciencepark Amsterdam.

Voor uitgebreide informatie kunt u de websites raadplegen van CeBIT2004 en Future Parc.

recent nieuws > CeBIT2004