Gemeente Dalfsen

10/02/2004

Veel jongeren enthousiast over project "Make the difference ...!"

Dalfsen - Het jongerenparticipatie project 'Make the difference...!' van de gemeente Dalfsen valt goed in de smaak bij de jeugd. Dit getuige de 28 groepen (dat zijn 234 jongeren) die zich hebben aangemeld met allerlei plannen om hun eigen omgeving te veranderen en te verbeteren. Uit alle kernen van de gemeente doen de jongeren mee. De organisatie en begeleiding is in handen van Jeugdwerkbureau STAP uit Ommen. Het bureau organiseerde twee informatiebijeenkomsten om alle deelnemers goed te kunnen informeren. Tijdens de afsluitende manifestatie op 18 maart worden de ideeën gepresenteerd aan politici, jongeren en andere belangstellenden. Het winnende project wordt dezelfde avond bekend gemaakt. De winnaars ontvangen 10.000,-. Dit bedrag wordt gebruikt om, met ondersteuning van de gemeente, het project te realiseren.

De jongeren kunnen door middel van foto's, het maken van een maquette of theater op 18 maart aangeven wat het verschil moet worden met een huidige situatie. De gemeente neemt jongeren serieus en hoopt dat ze door dit project meer betrokken worden bij zaken die hen aangaan. De voorstellen van de jongeren gaan niet alleen om zaken in de recreatieve sfeer. Het onderwerp veiligheid krijgt volop de aandacht in de voorstellen. Een reactie van een groep meisjes tijdens de laatste informatieavond; 'We wilden graag meedoen om die 10.000 euro te winnen, maar we hadden nog geen idee. Toen zijn we Dalfsen door gefietst om te kijken wat er veranderd of verbeterd zou moeten worden. We kwamen enkele verkeersonveilige situaties tegen en daar gaan we nu een voorstel voor maken'.

Andere voorstellen zijn o.a. uitbreiding van de skatebaan, schuilhut voor fietsende scholieren, beachvolleybalterrein, iets bij of in het zwembad, spelletjesgebouw en een cursus om beter om te gaan met dieren. De jury zal 18 maart een flinke kluif hebben om al deze ideeën te beoordelen. Daarom is aan iedere groep gevraagd om voor 20 februari hun idee alvast op papier te zetten, zodat de jury zich een beetje kan voorbereiden.

De deelnemers werden tijdens de informatieavonden gewezen op het feit dat niet alle ideeën worden uitgevoerd. Het betreft alleen het winnende idee, gekozen door de jury, en het idee wat jongeren zelf kiezen. Willen de jongeren dat het tweede idee gerealiseerd wordt dan moeten zij zich daar zelf voor inzetten door o.a. in een werkgroep te gaan zitten. Indien er geen jongeren in deze werkgroep willen, dan wordt het tweede project niet uitgevoerd. Maar gezien het enthousiasme zijn er voldoende jongeren die willen meehelpen om de ideeën te realiseren.