Gemeente Woerden

Ministerie geeft 2 ton subsidie voor Woerden 7

Voor de berging van het Romeinse vrachtschip de Woerden 7 ontvangt de gemeente Woerden binnenkort een bijdrage van maar liefst 200.000,- Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Medy van der Laan heeft dit in een brief bekend gemaakt. De Staatssecretaris beschouwt de vondst van het Romeinse schip als een toevalsvondst. Bij dergelijke vondsten is het goed gebruik dat alle betrokken overheden zoeken naar oplossingen. Bij de subsidieverstrekking is gekeken naar de totale bergingskosten die de gemeente voor het schip heeft moeten maken (ongeveer 430.000,-). Ook is rekening gehouden met eerder verstrekte subsidies. Zo heeft de gemeente in oktober 2003 een bijdrage van de provincie Utrecht ontvangen voor de communicatie rond het project.

Verantwoordelijk wethouder Wim Groeneweg toont zich zeer verheugd met deze financiële meevaller: De vondst van de Woerden 7 kwam onverwachts. Toch heeft Woerden haar verantwoordelijkheid genomen om het schip te onderzoeken en te bergen. De bijdrage aan de gemaakte onderzoeks- en bergingskosten zie ik als een steun in de rug bij het werk dat Woerden gedaan heeft. De Woerden 7 werd op 30 juni 2003 ontdekt onder de Nieuwe Markt. Het bergingswerk werd in oktober 2003 verricht onder grote publieke belangstelling. Meer dan 10.000 bezoekers bezochten de speciale publieksdagen rondom het schip.

Het werk gaat verder
Het werk aan de Woerden 7 is nog niet achter de rug. Op dit moment vindt de wetenschappelijke verwerking van de gegevens plaats bij het Archeologisch Dienstencentrum (ADC) in Bunschoten. Dit betekent dat alle stukjes van de legpuzzel zeer precies worden ingetekend en geanalyseerd. Verder is het de bedoeling om een deel van de Woerden 7 binnenkort voor conservering over te brengen naar het Museum für Antike Schiffahrt te Mainz. Het gaat hier om de zijboord met de roei-inrichting, een deel van de achtersteven. Woerden wil dit deel in de toekomst tentoonstellen.

Ook komend jaar blijft het Romeinse verleden van Woerden nog in de schijnwerpers staan. Zo zullen de archeologen volop meekijken bij de komende sloop- en graafwerkzaamheden aan het Kerkplein en Kazernestraat. Omdat de werkzaamheden deels plaatsvinden op de gronden waar ooit het Romeinse Castellum heeft gelegen, zal op een aantal plaatsen nog een proefboring worden gedaan. Verder organiseert de gemeente op 18 maart a.s. een publieksavond in het Stadhuis. Archeologen geven op deze avond een tussenstand van het archeologische onderzoek. Er zijn films en fotos van eerdere opgravingen. Verder kunnen inwoners meediscussiëren over de vraag hoe Woerden het Romeinse verleden levend kan houden. Meer info over deze avond vindt u op deze pagina.