Universiteit van Amsterdam

De zoektocht naar bewijs voor het effect van een behandeling


Promotie Geneeskunde


donderdag 18 maart 11.00 uur

Om het effect van een behandeling op zo veel mogelijk bewijs te stoelen, worden steeds vaker systematische reviews van gerandomiseerd onderzoek gedaan. Voor een zo goed mogelijke schatting van het effect is het opsporen van relevante artikelen in alleen Medline, de belangrijkste bibliografische databank voor de geneeskunde, onvoldoende. Een aanvullende zoektocht in een andere database is volgens Moher aan te bevelen. Hij stelt dat het weglaten van grijze literatuur (artikelen die niet gepubliceerd zijn of die verschenen zijn in tijdschriften zonder peer review) vaak leidt tot een overschatting van het effect van een behandeling. Overigens blijkt het uitsluiten van niet-Engelstalige artikelen in de review doorgaans geen verschil op te leveren in uitkomst.

D. Moher: Finding evidence to inform the conduct and reporting of systematic reviews of randomized trials. Promotor is prof. dr. P.M.M. Bossuyt.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.