Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuwste film Lukas Moodysson en Stefan Jarl toch in Nederland te zien

4-3-2004 Amsterdam

De Steungroep Maarten Blok heeft exclusieve toestemming gekregen de nieuwste film van Lukas Moodysson en Stefan Jarl te vertonen. Hoewel de film niet in het buitenland uitgebracht mag worden, en niet op dvd/video of televisie te zien zal zijn, zijn er in Nederland toch een aantal gelegenheden om de film te zien, waaronder een middagvoorstelling in de Kriterion te Amsterdam op 18 maart. Op verzoek van de producenten zal geen entree worden geheven.

De film is een documentaire over verschillende jongeren die veroordeeld zijn na de Eurotop in Zweden in 2001. De veroordelingen zijn omstreden, volgens critici zijn de processen niet eerlijk verlopen en staan de opgelegde straffen niet in verhouding tot de gewone Zweedse (en Europese) maatstaven. De steungroep van Maarten Blok heeft toestemming gekregen de film te vertonen in het kader van de campagne voor een Nederlandse jongen die naar Zweden dreigt te worden uitgeleverd voor een rechtszaak naar aanleiding van gebeurtenissen tijdens deze Eurotop.

Voor de speellijst zie: http://www.steunmaarten.org/terrorister.htm

Voor meer informatie kunt u contact opnemen:
Steungroep Amsterdam
Postbus 10591
1001 EN Amsterdam
e-mail: info@steunmaarten.org
telefoon: 06-42356735

Achtergrondinformatie:
Terrorister - en film om dom dömda / Terroristen - een film over de jongeren die veroordeeld zijn, door Lukas Moodysson en Stefan Jarl (Zweden 2003 85 min)
Zweeds gesproken met engelse ondertiteling. Een lange documentaire, over de recente protesten van Andersglobalisten in Göteborg, Zweden en het vermeende wangedrag van de politie tijdens de demonstraties.

Plot
De synopsis van de film: Terroristen - een film over de jongeren die veroordeeld zijn. Is dit de hele waarheid? Critici beweren dat de wetteloosheid op straat tijdens de top verbleekt bij de wetteloosheid tijdens de processen die te top volgden, een groot schandaal in de rechtbank. Wie waren de activisten die naar Göteborg gingen? Hoe denken ze en wat is hun wereldbeeld? Dit waren de vragen die de twee filmregisseurs Lukas Moodysson en Stefan Jarl wilden beantwoorden en daarvoor reisden ze af naar de gevangenissen om te praten met de personen die het minst gehoord werden De tot nu toe 60 veroordeelden die samen tot 45 jaar gevangenisstraf veroordeeld zijn. Het werd een duizelingwekkende, provocatieve en uitputtende ontmoeting tussen de jonge activisten en de twee filmmakers.
>

--
www.steunmaarten.org
Steungroep Amsterdam
Postbus 10591
1001 EN Amsterdam
e-mail: info@steunmaarten.org

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. Dit elektronisch bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren.
Wij adviseren u om bij twijfel over de juistheid of de volledigheid van dit bericht contact op te nemen met afzender.

No rights can be derived from this message.
This electronic message is intended only for the addressee. Should you have received this message in error, you are kindly requested to delete it and inform the sender.
Should you question the accuracy or the completeness of this message, you are advised to contact the sender.