Gemeente Amsterdam

Sportopleiding HvA wordt deel van Osdorpse wijk Nieuwbouw HvA's Academie voor Lichamelijke Opvoeding startsein voor grotere betrokkenheid bij Amsterdam
9 maart 2004 - ALO
De Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) en het Instituut Voeding van de Hogeschool van Amsterdam betrekken in het voorjaar van 2005 samen een nieuw gebouw in Amsterdam Osdorp. Het slaan van de eerste paal, op donderdag 18 maart, wordt omlijst door een spectaculaire theatervoorstelling en een feest. Ook wordt een convenant ondertekend tussen de ALO-opleiding Sport, Management en Ondernemen en de gemeente Amsterdam over stageplaatsen bij Amsterdamse sportverenigingen.

Het nieuwe gebouw van de ALO komt nauwelijks 500 meter van de oude locatie aan de Willinklaan te liggen. In het nieuwe pand vestigen zich de docentenopleiding en de opleiding Sport, Management en Ondernemen (SM&O) van de ALO, en de opleiding Voeding die nu nog aan de Tafelbergweg in Amsterdam Zuidoost zit. Het gebouw krijgt een belangrijke functie in de buurt. Zo komen er diverse sportfaciliteiten en een commerciële healthclub, die door een nog nader te contracteren ondernemer zal worden geëxploiteerd.

Passend bij groene landschap

Bij het ontwerp van de nieuwe behuizing van de ALO in het Amsterdamse Osdorp heeft men getracht het gebouw zo goed mogelijk op te nemen in het groene landschap. Met een vloeroppervlak van 12.500 m2 krijgt het pand een enorm groen dak met een natuurlijke begroeiing. Voor en naast het gebouw worden nieuwe sportvelden aangelegd.

Convenant

Voorafgaand aan de theatervoorstelling die op 18 maart op de bouwplaats wordt gegeven als startsein van de bouw, wordt in het oude ALO-gebouw het convenant ondertekend dat SM&O heeft gesloten met de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam over stageplaatsen bij Amsterdamse sportverenigingen. De gemeente ondersteunt een groot aantal Amsterdamse clubs bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid. Tweedejaars studenten SM&O zullen onderzoeken of de clubs naar een hoger kwaliteitsniveau kunnen worden gebracht. De gemeente heeft de verenigingen hiervoor geïnteresseerd.

Betrokkenheid

Het convenant past in het plan van ALO-directeur Cees Vervoorn om grotere betrokkenheid te tonen bij de Amsterdamse samenleving. Zo wil hij studenten van de ALO laten meewerken aan een efficiënter gebruik van Amsterdamse sportaccomodaties. Zoals bekend wordt het grootste gedeelte van de sportvelden, sporthallen en kantines overdag tussen 9.00 en 18.00 uur nauwelijks gebruikt. Gedachte is om de tegenwoordig steeds minder bewegende kinderen gelegenheid te geven om na school op die locaties onder leiding van de ALO-studenten aan sport te doen. Studenten kunnen met deze constructieve naschoolse opvang studiepunten verdienen. Hiermee steunt de ALO veel gezinnen in Amsterdam West die verkeren in een achterstandspositie.

Cees Vervoorn: 'Sport verbroedert, kanaliseert energie, kinderen hoeven niet meer op straat rond te hangen en sport heeft geen taal nodig.' Het plan kan volgens Vervoorn relatief eenvoudig en goedkoop gerealiseerd worden, onder meer omdat het onderhoud van de locaties toch al gepleegd wordt.

© Gemeente Amsterdam