EUROPEES PARLEMENT DEN HAAG

Seminar media pluralisme

Uitnodiging voor seminar in Den Haag op 18 maart over Media pluralisme onder druk - Noodzaak voor maatregelen

Door globalisering, technische vooruitgang en veranderde economische omstandigheden komt de pluriformiteit van de media steeds meer onder druk te staan. De vraag is, of die druk nieuwe regelgeving op Europees of nationaal niveau rechtvaardigt. Johanna Boogerd (D66), namens het Europees Parlement verantwoordelijk voor een rapport hierover, organiseert in samenwerking met het Bureau van het Europees Parlement in Nederland op donderdag 18 maart in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag een seminar waar de volgende vragen aan de orde zullen komen: Is nieuwe Europese en Nederlandse wetgeving nodig om pluralisme in de media te kunnen waarborgen? Zo ja, hoe zou dergelijke wetgeving er uit moeten zien?
U bent van harte uitgenodigd om dit seminar bij te wonen.

Johanna Boogerd (D66) is van mening dat er niet alleen in Italië, maar ook in de andere lidstaten en nieuwe lidstaten van de EU reden is tot bezorgdheid. Ook de situatie in Nederland verdient speciale aandacht. Het rapport van het Europese Instituut voor de Media constateert dat er in Nederland sprake is van 'een hoog niveau van concentratie in zowel de televisie- als de perssector waar de drie voornaamste aanbieders 85% van het aanbod beheersen, ook de kabelmarkt wordt gedomineerd door drie spelers'.

Artikel 11 van het Handvest van de Grondrechten vormt de basis voor het rapport, dat Johanna Boogerd namens het Europees Parlement opstelt over de gevaren in de EU voor schending van de vrijheid van meningsuiting en informatie door machtsconcentraties in de media. Het Europees Parlement heeft besloten een dergelijk rapport op te stellen vanwege bezorgdheid om de situatie in Italië.