Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 maart 2004, no. 76

Regionale samenwerking Besluit bijstandsverlening zelfstandigen, regio Eindhoven

Eindhoven en Cranendonck ondertekenen samenwerkingscontract

Het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 (Bbz) is bedoeld om zelfstandigen, die op of onder het bijstandsniveau leven, financieel tegemoet te komen. Alle gemeenten hebben de opdracht het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen uit te voeren. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stimuleert regionale samenwerking om de kwaliteit van de uitvoering van de regeling te borgen.
De gemeente Eindhoven heeft een centrale uitvoeringsorganisatie in het leven geroepen om de samenwerking in de regio Eindhoven te realiseren. Op donderdag 18 maart wordt het eerste samenwerkingscontract getekend tussen de gemeente Eindhoven en de Gemeente Cranendonck.

Ministerie stimuleert regionale samenwerking
Uit een evaluatieonderzoek dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid halverwege de jaren 90 heeft laten uitvoeren, is gebleken dat de mogelijkheden van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen lang niet ten volle worden benut. Krachtens dit besluit kunnen personen die een eigen bedrijf willen starten in aanmerking komen voor een uitkering en/of een bedrijfskapitaal. Daarnaast kunnen reeds gevestigde ondernemers een beroep op deze regeling doen.

De uitvoering van de Bbz is geen eenvoudige opdracht. De regeling kent specifieke aspecten die op het eerste gezicht niets met de maandelijkse verstrekking van een uitkering voor het levensonderhoud te maken hebben. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de beoordeling van de winst- en verliesrekening, de vermogensvaststelling en de beoordeling van de balans voor een boekjaar dat niet altijd samenvalt met een kalenderjaar. Het geringe beroep op de regeling in kleine gemeenten vormt daarbij een extra belasting.
De belangrijkste aanbeveling in het onderzoeksrapport van het ministerie is daarom regionale samenwerking te stimuleren. Routine, kennis en kwaliteitsborging komen in een regionale organisatie beter tot hun recht.
Inmiddels zijn verspreid over het land een aantal regionale samenwerkingsverbanden Bbz van start gegaan, zo ook in de regio Eindhoven.

De regionale uitvoering van het Bbz in Eindhoven De dienst Werk, Zorg en Inkomen (WZI) van de gemeente Eindhoven heeft een aanbod gedaan aan regiogemeenten om de uitvoering van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen voor haar rekening te nemen. De dienst WZI beschikt over expertise, deskundigheid en ervaring op het brede terrein van zelfstandig ondernemerschap in het algemeen en (de uitvoering van) het Bbz in het bijzonder. De aanwezige capaciteit en expertise met betrekking tot kwaliteitsborging en beleid worden door de schaalvergroting versterkt en komen tegelijkertijd ten goede aan deelnemende regiogemeenten. Het is daarom aantrekkelijk voor regiogemeenten om in te gaan op het dienstverleningsaanbod van de dienst WZI.

De wettelijke taak van het Bbz blijft tot de autonomie van de individuele gemeente behoren, inclusief de bestuurlijke invloed. Iedere gemeente is en blijft verantwoordelijk voor de formalisering van de voorgestelde beslissingen en voor het opdrachtgeverschap in de richting van de gemeente Eindhoven.

Eindhoven en Cranendonck ondertekenen samenwerkingscontract Bbz De eerste regiogemeente die deel uit gaat maken van de regionale samenwerking is de gemeente Cranendonck.
Op donderdag 18 maart ondertekenen wethouder J. van Tulden van de gemeente Cranendonck, (portefeuillehouder Werk, Zorg en Inkomen) en de directeur van de dienst Werk, Zorg en Inkomen van de gemeente Eindhoven, mevr. T. van Haarst, het samenwerkingscontract.

© 2004 Gemeente Eindhoven