Gemeente Zwolle

Nieuw redvoertuig voor brandweer Zwolle
18 maart officiële overdracht

Brandweer Zwolle beschikt binnenkort over een nieuw redvoertuig. Aanstaande donderdag, 18 maart, neemt de brandweer het nieuwe voertuig officieel in ontvangst. De overdracht vindt om 19.00 uur plaats bij de kazerne Zwolle-Zuid aan de Van der Heidenstraat.

Brandweer Zwolle beschikt hiermee over twee redvoertuigen: één in de kazerne aan de Harm Smeengekade en één in de kazerne aan de Van der Heidenstraat. Het huidige voertuig van de kazerne in Zwolle-Zuid is een kleiner exemplaar en heeft een zogenaamde knikarm. Omdat het voertuig is afgeschreven, wordt het nu vervangen. Om goede zorg te kunnen bieden is, evenals een paar jaar terug voor de kazerne in het centrum, gekozen voor een telescoop-hoogwerker.

Sterker, hoger, langer
Ten opzichte van het huidige voertuig is het draagvermogen van de korf van het nieuwe redvoertuig groter. Ook de reikwijdte van de hoogwerker is groter: 18 meter in plaats van 10 meter bij het oude voertuig. Bovendien is het nieuwe voertuig 23 meter hoog, tegen 18 meter voor het knikarm-type. Het nieuwe redvoertuig is qua bediening en opzet volkomen gelijk aan het voertuig van de kazerne aan de Harm Smeengekade. Hierdoor kunnen de hoogwerkers elkaar vervangen bij onderhoudswerkzaamheden of storingen. Daardoor is er bijna altijd een redvoertuig beschikbaar voor de gemeente Zwolle, zodat een snelle redding mogelijk is.

Ondersteuning
Behalve als redvoertuig kan het nieuwe voertuig ook ingezet worden bij veel soorten van hulpverlening en als ondersteuning van werkzaamheden. Steeds vaker doet bijvoorbeeld de ambulancedienst een beroep op de brandweer bij het vervoer van personen van een hoogte naar de begane grond. De kooi van de hoogwerker is zodanig gemaakt, dat de standaard brancard van de ambulance in de kooi geschoven kan worden. De kooi kan bovendien 45º naar links of rechts gedraaid worden, zodat altijd recht voor een raam of wand wordt uitgekomen. Ook bij bijvoorbeeld storm biedt de machine de mogelijkheid om veilig te werken. Zelfs bij windkracht 9 is het voertuig nog inzetbaar.


---