Gemiva-SVG Groep


Zoetermeer, 16 maart 2004

Lionsclub De Meerbloem steekt handen uit de mouwen Tuin van De Spil ondergaat metamorfose

De tuin van activiteitencentrum De Spil aan de Stadhoudersring ondergaat een drastische metamorfose. Op donderdag 18 maart 2004 steken leden van de Lionsclub De Meerbloem uit Zoetermeer de handen uit de mouwen. Aan het eind van de dag moet de tuin een lust voor het oog zijn.

"Een aantal jaren geleden hebben wij een oude groenstrook van de gemeente overgenomen", vertelt Jolanda Moleman, locatiehoofd van dit activiteitencentrum voor mensen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren hersenletsel. "Een aantal cliënten van ons activiteitencentrum werkt graag buiten of wil lichamelijke arbeid verrichten. De groenstrook biedt daar mogelijkheden voor." Toch is de groenstrook momenteel een doorn in het oog van de cliënten, de medewerkers en de directe omgeving van De Spil. Moleman: "We hebben het werk om van de groenstrook een mooie tuin te maken, onderschat. Al onze cliënten hebben een lichamelijke handicap of een niet-aangeboren hersenletsel. De werkzaamheden verlopen hierdoor anders en langzamer. Een hele tuin omspitten en opnieuw beplanten bleek niet haalbaar."

Brief
Toen Jolanda een brief van de Lionsclub De Meerbloem onder ogen kreeg, zag zij direct mogelijkheden. "In de brief gaf deze club aan op zoek te zijn naar een project waar de leden hun handen uit de mouwen kunnen steken. Dat was precies wat we nodig hebben voor onze tuin."

Lust voor het oog
Op donderdag 18 maart gaat het allemaal gebeuren. "Er moeten zo'n twintig struiken verwijderd worden, een aantal daarvan zal op een andere plaats opnieuw geplant moeten worden. Daarnaast zullen de leden de tuin schoffelen en ruim honderd planten in de Stadhoudersring zetten. Aan het einde van de dag zal de hele groenstrook omgetoverd zijn in een lust voor het oog, zowel voor bezoekers van de Spil als omwonenden. De cliënten van De Spil zullen het onderhoud van de tuin blijven verzorgen."

De Spil
Activiteitencentrum De Spil, gelegen aan de Stadhoudersring 5 in Zoetermeer, biedt dagbesteding aan mensen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren hersenletsel. De cliënten kunnen hier bijvoorbeeld leren koken, geheugentraining volgen, recreëren en ontspannen, sociale contacten opbouwen, met de computer werken. Begeleiders van De Spil bieden ook ondersteuning bij mensen thuis, in het gezin, of op hun werk.

Gemiva-SVG Groep
Activiteitencentrum De Spil is een onderdeel van de Gemiva-SVG Groep. Deze organisatie ondersteunt in de provincie Zuid-Holland ruim drieduizend mensen met een handicap. Dit gebeurt bij mensen thuis, op school of in hun bedrijf, maar ook in een van onze locaties. Het doel is ondersteuning te bieden die ertoe leidt dat mensen met een handicap zo veel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen, waarbij zij zelf of met ondersteuning keuzes maken voor hun eigen levensomstandigheden en hun persoonlijke toekomst.
Meer informatie vindt u op www.gemiva-svg.nl.