De Unie


Mhp moet nu kiezen voor vernieuwingsproces

UOV over toekomst vakcentrale tijdens Ledenraad MHP

MHP moet nu kiezen voor vernieuwingsproces

16 maart 2004 - De Ledenraad van de MHP vergadert donderdag 18 maart a.s. over de toekomst van de vakcentrale. Belangrijkste agendapunten zijn: de begroting 2004, een heroriëntatie op de toekomst van de vakcentrale MHP; het functioneren van het bestuur in het algemeen en van de voorzitter in het bijzonder.

In de Ledenraad van de MHP hebben zitting de UOV (Unie van onafhankelijke vakverenigingen die mede De Unie vertegenwoordigt), de CMHF (Centrale van middelbare en hogere functionarissen bij overheid, onderwijs, bedrijven en instellingen), de BBV (Beroepsorganisatie Banken Verzekeringen) en de VNV (Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers).

De UOV zal donderdag aangeven dat het in de kern gaat om de toekomst van de MHP en om leiderschap. De vakcentrale worstelt namelijk met structurele problemen, zoals de neerwaartse spiraal van jaar-in-jaar-uit ledenverlies van 220.000 tot nu 160.000 leden. Daarmee komt de eigen positie in de STAR (Stichting van de Arbeid) en SER (Sociaal Economische Raad) in de komende jaren aan een zijden draadje te hangen met alle gevolgen van dien. Een risicofactor dat kan betekenen dat De Unie als grootste mhp-bond (100.000 leden) zijn positie in de toekomst aan een aantal CAO-tafels dientengevolge zal moeten opgeven. Dat is voor de UOV onaanvaardbaar.

De UOV stelt zich constructief op. De oplossing is volgens de UOV: een vakcentrale die effectiever is ingericht, kwalitatief beter functioneert, slagvaardig geleid en bestuurd wordt, aansprekend en aanspreekbaar is voor de buitenwereld en wervingskracht heeft naar nieuwe partijen. .
Een jaar geleden al heeft de UOV aangedrongen op een strategisch veranderingsproces.
Over de verhouding tussen de MHP en de aangesloten verenigingen heerst in brede lagen het misverstand dat de situatie binnen de MHP vergelijkbaar is met FNV of CNV. Een fundamenteel verschil is, dat zowel de Federatie als het Verbond standpunten en afspraken bindend kunnen opleggen aan de aangesloten bonden. De MHP kan dat niet, zoals gezegd statutair is de autonomie van de leden verankerd Omdat het dus niet om een incident gaat wenst de UOV de bestaande situatie niet te continueren.
Daarom wil de UOV dat er een einde komt aan de bestaande situatie. De UOV wil dan ook dat de eerder aanvaarde optie van een strategische heroriëntatie nu echt wordt uitgevoerd. Langer uitstel betekent een risico voor de continuïteit van de vakcentrale.

Tot slot wil de UOV in de Ledenraad een open en eerlijke discussie over de wijze waarop invulling gegeven wordt aan het voorzitterschap van de mhp. Daarbij geldt voor de UOV dat niet de stemverhoudingen maatgevend zijn, maar vooral duidelijk moet worden of er nog voldoende persoonlijk draagvlak aanwezig is. Naar de opvatting van de UOV zijn gezag en respect voor een voorzitter van de vakcentrale onmisbaar om naar behoren te kunnen functioneren, zowel intern als extern.

dinsdag, 16 maart 2004