Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Zestig procent uitval van scholieren met handicap door geldgebrek

Leerlinggebonden financiering in het mbo

Leerlingen met een chronische ziekte of handicap moeten ook in het middelbare beroepsonderwijs (mbo) kunnen beschikken over leerlinggebonden financiering. Met het extra geld hopen de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) dat er minder uitval is onder scholieren met een beperking. Momenteel maakt zestig procent van de gehandicapte leerlingen het mbo niet af. De extra middelen, zoals bijvoorbeeld ondersteuning bij het zoeken naar een stageplaats of bij het maken van aantekeningen, zijn niet beschikbaar.

De gehandicaptenorganisaties en de BVE-Raad, de branchorganisatie voor scholen in het mbo en de volwasseneducatie, pleiten donderdag 18 maart tijdens een overleg in de Tweede Kamer met de commissies voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor de invoering van de leerlinggebonden financiering in het middelbaar beroepsonderwijs. Daardoor kunnen meer deelnemers met een handicap een middelbare beroepsopleiding afronden. Deze vorm van financiering voor leerlingen met een handicap geldt sinds augustus 2003 al in het primair en voortgezet onderwijs.

Zonder leerlinggebonden financiering in het mbo kan de deelnemer met een beperking niet functioneren. De assistentie bij het aanreiken van hulpmiddelen en materialen is onmogelijk. Evenals een beroepsoriëntatie, bemiddeling naar een stageplaats of arbeidsplaats of een training van sociale vaardigheden. Terwijl deze vormen van begeleiding noodzakelijk zijn, wil een leerling met een handicap zijn diploma halen en kans maken op een baan.

Met een leerlinggebonden budget heeft een scholier meer zeggenschap over de speciale begeleiding of ondersteunende middelen die hij nodig heeft. De school krijgt extra middelen toegekend om te investeren in begeleiding van de leerlingen met een (zware) handicap. Daarnaast sluit de leerlinggebonden financiering goed aan bij het primair of secundair onderwijs waar de extra financiering wel geldt.

In de BVE-sector zijn de voorzieningen die gericht zijn op ambulante begeleiding van gehandicapte en chronisch zieke leerlingen op 1 augustus 2003 gesneuveld. Bovendien is het niet meer mogelijk om reïntegratiemiddelen in te zetten voor gehandicapte leerlingen die geen arbeidsverleden hebben. De staatssecretaris van Onderwijs vindt dat het VOA-budget (dat is bedoeld voor risico-leerlingen) ook gebruikt moet worden voor deelnemers met een handicap. Het budget is echter jarenlang steeds verder gedaald, terwijl het aantal gebruikers is toegenomen.

De gehandicaptenorganisaties en de BVE-Raad zijn blij met de Kamerbrede steun die blijkt uit de motie van Aasted (CDA) die op 19 februari 2004 is aangenomen. Hierin wordt gepleit voor een onbelemmerde toegang tot het mbo en wordt de regering verzocht te bezien of daartoe de inzet van de rugzak kan worden uitgebreid.

(Geplaatst: 16 maart 2004)
---