BVE RAAD

Bve Raad: Invoering 'rugzakje' gehandicapten mbo

Invoering van leerlinggebonden financiering voor gehandicapten in het Middelbaar Beroepsonderwijs

Voortzetting van een vorm van leerlinggebonden financiering in het Middelbaar Beroepsonderwijs voor leerlingen die chronisch ziek of gehandicapt zijn, verbetert de aansluiting tussen Voortgezet Onderwijs en Middelbaar BeroepsOnderwijs voor deze leerlingen.

Voor de invoering van het leerlinggebonden onderwijs ('het rugzakje') in het Middelbaar Beroepsonderwijs pleit een afvaardiging van onderwijsinstellingen en organisaties van gehandicapten op 18 maart a.s. in de gecombineerde vergadering van de vaste kamercommissies voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer.

In deze wijze van bekostiging staat de leerling centraal. Het geeft de gehandicapte leerlingen meer keuzevrijheid voor de onderwijsvorm en meer zeggenschap over de speciale begeleiding en ondersteunende middelen die ze nodig hebben. Bovendien weten onderwijsinstellingen met de introductie van de LGF beter waar ze aan toe zijn. Het verschaft duidelijkheid over de financiering
van noodzakelijke faciliteiten voor gehandicapte deelnemers. Het vereenvoudigt tevens de regels waardoor verschillen in de uitvoering worden teruggedrongen. En tenslotte wordt door de invoering van de leerlinggebonden financiering een betere aansluiting verkregen vanuit het Voorbereidend Middelbaar BeroepsOnderwijs op het MBO.

De organisaties hopen met deze oproep aan de kamer uit de impasse te komen die ruim een jaar geleden is ontstaan. Er is ondanks de vele kamervragen over wegvallende financiering voor gehandicapte en chronisch zieke leerlingen in het MBO tot op heden nog geen compensatie geboden door de staatssecretaris, anders dan een kleine verhoging van het budget voor risicogroepen in het algemeen.

De directe aanleiding voor dit overleg werd gevormd door de motie van het Tweede Kamerlid Aasted. Madsen die op 19 februari j.l. kon rekenen op een kamerbrede steun. In deze motie werd de regering verzocht de leerlinggebonden financiering ('het rugzakje') voor chronisch zieke en gehandicapte leerlingen uit te breiden naar het Middelbaar Beroepsonderwijs / de bve sector.
Cliƫntenorganisaties en Bve Raad willen op deze manier onder de aandacht brengen dat leerlingen met een beperking de dupe dreigen te worden van jarenlange bezuinigingen en nu kunnen rekenen op een kamerbrede steun voor hun zorgen.

Achtergrond
Het probleem is dat er momenteel geen doorlopende zorglijn bestaat vanuit het Voortgezet Onderwijs naar het Middelbaar Beroepsonderwijs. Dit wordt veroorzaakt door het ontbreken van een leerlinggebonden financiering in de Bve sector. Zodoende kan er in het Middelbaar Beroepsonderwijs geen maatwerk tot stand komen, waardoor het onderwijs beperkt blijft tot het reguliere aanbod.
In de bve sector zijn voorzieningen gericht op de ambulante begeleiding van gehandicapte en chronisch zieke leerlingen op 1 augustus 2003 gesneuveld. Er bestaat nog slechts het VOA-budget (Voorbereidende Ondersteunende Activiteiten) dat echter in de loop van de tijd slechts in beperkt mate is verhoogd, terwijl het aantal leerlingen waarvoor het budget is bedoeld, fors is gestegen en uitgebreid. De staatssecretaris rekent nu ook gehandicapte en chronisch zieke leerlingen tot de groep die onder het VOA-budget valt. Was in 2000 nog 1300 euro per leerling beschikbaar, in 2003 is dat bedrag gedaald tot minder dan 1000 euro per leerling.


-----einde persbericht----

Noot voor de redactie,