Ministerie van Defensie


---


---

Terugkeer militairen SFIR II uit Irak

17-3-2004 9:57:00

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB024

De militairen van de hoofdmacht van SFIR II keren donderdag 18 maart uit Irak terug op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Zij worden verwelkomd door de commandant van het Korps Mariniers, generaal-majoor der mariniers W.A.J. Prins. De militairen hebben de afgelopen vier maanden deelgenomen aan het tweede Nederlandse detachement van de Stabilisation Force Iraq (SFIR II). Onder hen bevindt zich de detachementcommandant van SFIR II, luitenant-kolonel der mariniers mr. R.G. Oppelaar, die het commando heeft overgedragen aan luitenant-kolonel R.H. van Harskamp.

Met de terugkeer van SFIR II sluiten de mariniers hun bijdrage af aan SFIR. In de afgelopen acht maanden zijn er onder meer op lokaal en provinciaal niveau verkiezingen begeleid, scholen zijn geopend, infrastructurele verbeteringen doorgevoerd en zijn nieuwe veiligheidsorganisaties opgeleid om een bijdrage te leveren aan de openbare orde en veiligheid.

Nederland levert sinds augustus 2003 met ongeveer twaalfhonderd militairen van het korps mariniers, de landmacht, luchtmacht en marechaussee een bijdrage aan SFIR. De hoofdtaak van SFIR is het zorgen voor de veiligheid en stabiliteit in de provincie Al Muthanna in het zuid-oosten van Irak. De Nederlandse militairen vallen onder Brits commando.