Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

17-03-2004
Storm in een glas water

In de NNC van 18 maart reageert raadslid P. Reijers van Recht door Zee op de berichten rond de door het ministerie van VWS in het vooruitzicht gestelde extra bijdrage voor een nieuw Pius X-gebouw. Deze bijdrage stond en staat in relatie tot mogelijk bijzondere voorzieningen ten behoeve van de getroffenen van de Nieuwjaarsbrand.

Even de feiten op een rij:
Overleg destijds leverde op dat bedoelde bijdrage bijzondere voorzieningen zoals luchtbehandeling en klimaatbeheersing betreft en de mogelijke subsidie kan dus niet zonder meer opgeteld worden bij het bedrag dat voor een nieuw gebouw beschikbaar is. Het is vergelijkbaar met de bedragen die voor hetzelfde doel door het ministerie van Onderwijs zijn verstrekt aan het Don Bosco College en het Atlas College. Ook daar konden met dit geld extra uitgaven gedekt worden.

Bij het Pius X-gebouw lag dit niet anders. Een en ander vond plaats midden in het begin van de discussie rond het in het najaar van 2001 gepresenteerde plan van het Club- en Buurthuiswerk voor een nieuw Pius X. Deze plannen bleken toen een bedrag van tussen de 16 en 20 miljoen gulden te vergen. Dat was voor de gemeente volstrekt onhaalbaar en vervolgens is de inmiddels bekende discussie gestart rond dit bedrag en rond de locatiekeuze. Dit resulteerde in een taakstellend budget van 3,6 miljoen euro en onlangs heeft de gemeenteraad ingestemd met de door CBW en het gemeentebestuur bereikte overeenstemming over de second best locatie aan de Populierenlaan.
Kortom, het bedrag van het ministerie van VWS kon nog niet benut worden om de simpele reden dat er nog geen uitgewerkt plan is.

Sinds dhr. Reijers in het voortraject van de verkiezingen van 2002 uit de VVD trad met de mededeling dat hij via die partij geen wethouder kon worden, is zijn ambitie op dit punt genoegzaam bekend. Dat hij dit nu via Recht door Zee tracht te realiseren is zijn goed recht. De vraag is echter of zijn doel ook alle middelen heiligt. Dat hij in een commissievergadering over Pius X de verhitte gemoederen op de publieke tribune nog wat opstookt door zogenaamde versprekingen over de Zeestraat-locatie te maken, is nog tot daaraan toe. Dat hij in dit geval meteen van mogelijk kwade trouw bij het gemeentebestuur gewag maakt, weerspiegelt eens temeer het niveau waarop zijn communicatie zich doorgaans beweegt. Dat hij bovendien over de ruggen van getroffenen en de voor hen bestemde regelingen politiek gewin tracht te behalen via het uitbuiten van een zogenaamd "raadsel" rond een subsidie van een miljoen, lijkt ons zeer kwalijk en in ieder geval niet in overeenstemming met de naam van de partij waarmee hij zijn ambitie denkt te verwezenlijken.

Wethouder M. Smit (welzijn)
Wethouder Th. Nouwen (ruimtelijke ordening)