Nederlandse Vereniging van journalisten

Organisaties eisen vrijlating gevangenen Cuba
15 maart 2004, Persbericht

Zeven Nederlandse organisaties demonstreren op donderdag 18 maart gezamenlijk voor de Cubaanse ambassade aan de Scheveningseweg in Den Haag:
Amnesty International
CNV
CLAT Nederland
Cuba Futuro
Glasnost in Cuba
NVJ
Pax Christi

Zij eisen in een petitie de onmiddellijke vrijlating van de 75 Cubaanse dissidenten ("los 75") die precies één jaar geleden zijn opgepakt en gevangen gezet.

Na toespraken van onder meer CNV-voorzitter, Doekle Terpstra, NVJ-voorzitter Kees Schaepman en een vertegenwoordiger van Amnesty International, zal PvdA Kamerlid Bert Koenders de petitie aan de ambassadeur van Cuba aanbieden. De actie begint om 12.00 uur en zal 75 minuten duren, één symbolische minuut voor elke politieke gevangene. "Los 75" zullen met naam en foto aanwezig zijn.

Donderdag 18 maart is het precies één jaar geleden dat Fidel Castro zijn kans greep om zijn meest geduchte tegenstanders de mond te snoeren. Terwijl de hele wereld gespannen de ontwikkelingen in Irak volgde, werden journalisten, vakbondsleiders en aanhangers van het Varela project zonder enige waardige vorm van berechting opgepakt. Beschuldigd van het schenden van de staatsveiligheid zijn ze in de gevangenis gezet en zijn hun spullen geconfisceerd. De straffen van "los 75" variëren van 6 tot 28 jaar, bij elkaar opgeteld goed voor 1454 jaar gevangenisstraf.

De politieke gevangenen zitten onder mensonterende omstandigheden vast, zonder hoop op enige verbetering in hun situatie. De gezondheidstoestand van een aantal gevangenen is in één jaar aanzienlijk verslechterd en baart grote zorgen.

De demonstratie vindt plaats voor de Cubaanse ambassade, Scheveningsweg 9 in Den Haag van 12.00 tot 13.15 uur. Voor de petitie of mediaverzoeken kunt u zich richten tot:

Karen Mol
Secretariaat Cuba Actie 18 maart
Tel: 070-3118824
Mob: 06-48974785
e-mail: kmol@bbo.org