Openbaar Ministerie

17 maart 2004

Parkeren chauffeurs College van procureurs-generaal

Peter R. de Vries besteedt op donderdag 18 maart in zijn televisieprogramma onder andere aandacht aan het parkeergedrag van chauffeurs van het College van procureurs-generaal. Medewerkers van zijn programma hebben gedurende enkele weken vanuit een geblindeerde bestelbus en met verborgen cameras opnames gemaakt bij het gebouw van het parket-generaal in Den Haag waar het kantoor van het College zich bevindt. Volgens De Vries wordt in het programma getoond dat de chauffeurs veelvuldig en langdurig verkeerd parkeren (op de stoep parkeren en op een invalidenparkeerplaats).
De dienstautos van de procureurs-generaal worden bestuurd door politieambtenaren. Het is een veiligheidsbelang dat de procureurs-generaal (pg) zo dicht mogelijk voor de deur van het kantoor worden afgezet. De chauffeur mag daarna de pg naar binnen begeleiden en eventueel vertrouwelijke documenten afleveren. Het is de bedoeling dat de auto daarna elders wordt geparkeerd. De chauffeurs kunnen (alweer om veiligheidsredenen) ook kort voor een afgesproken tijdstip met hun auto op de stoep voor het gebouw parkeren om te wachten op de pg. Ook hier geldt dat zij de pg in het gebouw mogen ophalen. Als er langere tijd onbeheerde autos geparkeerd hebben gestaan zonder dat daartoe een directe aanleiding is, dan is dit niet correct. Als er sprake is van parkeren op een invalidenparkeerplaats, dan is dit evenmin correct.

Als gevolg van ontwikkelingen in de samenleving en diverse incidenten is het beveiligingsniveau van leden van het Openbaar Ministerie recentelijk hoger geworden. Dit heeft niet alleen consequenties voor deze medewerkers zelf, maar ook voor hun omgeving. Het OM is dan ook van mening dat het gebruik van geblindeerde autos en verborgen cameras voor het aan de kaak stellen van parkeergewoontes in deze tijd niet erg proportioneel is. Een aantal OM-medewerkers, dat op de hoogte was van de aanwezigheid van de geblindeerde autos en het verdachte gedrag van de programmamedewerkers, heeft zich hierdoor op zijn minst behoorlijk ongerust gemaakt.