Universiteit van Tilburg

Studium Generale presenteert:

Roermondse adel

De vertoning van de documentaire Roermondse Adel zal in dit Studium Generale-programma vergezeld gaan van de presentatie van anecdotes over het leven in Roermond. Historici en sociologen zullen de bijzondere sociaal-economische achtergrond van de Roermondse samenleving schetsen. Tenslotte zal de muzikale begeleiding van de documentaire toegelicht worden.

Achter deze ironische titel gaat een knappe documentaire schuil over de beruchte familie Fermont oet Remunj. De Fermonts zijn eigenzinnig en gepassioneerd. Ze hebben zich altijd verzet tegen onrecht en uitgeoefende macht. Ondanks het feit dat ze vanaf het midden van de 19e eeuw gediscrimineerd werden, wisten ze op creatieve wijze te ontsnappen aan de armoede: de een door de accordeon te bespelen, de ander door huis aan huis keukengerei te verkopen.

Van oudsher kent Roermond een sterk aanwezige standenstructuur. Het heersende standsbewustzijn van de Roermondse elite heeft de sociale mobiliteit belemmerd en het isolement van de armste groepen vergroot.

Programma
Roermondse Adel
Donderdag 18 maart, 13.00 15.45 uur
Black Box in geb. K, UvT
Toegang vrij

Documentaire:
Roermondse Adel een familie epos van Joost Seelen 2003, 72, Zuidenwind Filmprodukties

Sprekers:
Theo Beckers, hoogleraar Vrijetijdwetenschappen UvT Ad Knotter, directeur Sociaal Historisch Centrum voor Limburg René Gabriels, medewerker Cultuurwetenschappen Universiteit Maastricht Tom America, muzikant te Tilburg
Joop Roebroek, socioloog UvT

Noot voor de pers

Studium Generale zet zich in voor een brede academische vorming op de universiteit door het organiseren van oa symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, Marsel van Hoorn, tel 013-4662266/2841

Tilburg, 12 maart 2004
Laatst gewijzigd: vrijdag 12 maart 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen