Gemeente Alkmaar


ASA-project vindt voortgang door integratie met reguliere projecten

Alkmaar, 17 maart 2004

Het ASA-project voor Antilliaanse, Surinaamse en Arubaanse Alkmaarders is geslaagd. De overlast van jongeren in De Mare is sterk afgenomen en ook de inzet van intermediairs om burgers te bereiken en in contact te brengen met hulpverlenende instanties werkt. "Het ASA project bleek een succesvol project van de gemeente. Niet de jongeren maar de ouders werden met het project bereikt. Dat was in eerste instantie niet bedoeld maar uiteindelijk een succesvol indirecte manier om toch het gewenste effect te krijgen, namelijk minder overlast van jongeren", aldus wethouder C. van Vliet. Bestaande welzijnsorganisaties nemen nu de activiteiten van het ASA-project over. De gemeente stelt voor 2004 EUR 82.500,- beschikbaar.

Eén van de doelen van het ASA-project was het tegengaan van verveling bij jongeren. Hiervoor werd onder andere een huiskamer ingericht in Tienercentrum De Dobber. Verder richtte het project zich ook op oudkomers, omdat bleek dat lang niet alle Antilliaanse, Surinaamse en Arubaanse opvoeders goed zijn ingeburgerd en de Nederlandse taal beheersen. Naast de organisatie van activiteiten werden (vrijwillige) intermediairs ingezet die bemiddelen tussen jongeren en hulpverlenende instanties.

Geslaagd
De adviesgroep, waarin de zelforganisaties, de wijkraad De Mare en de gemeente vertegenwoordigd zijn, heeft nu geconcludeerd dat het ASA-project geslaagd is. De overlast van jongeren in de Mare is afgenomen en de betrokken vrijwilligers hebben zich ontwikkeld tot goede intermediairs. De toegankelijkheid van professionele instellingen voor klanten die door intermediairs worden begeleid en de contacten met de Surinaamse gemeenschap zijn nog twee punten van aandacht.

Ingebed
De activiteiten van het ASA-project zullen nu worden ingebed bij bestaande welzijnsorganisaties. Bureau Innova gaat activiteiten ontwikkelen in het kader van het oudkomersbeleid; Kern8 en zelforganisaties zullen een goed activiteitenaanbod voor jongeren in De Mare realiseren. De gemeente heeft de kosten voor de ASA-activiteiten voor 2004, EUR 82.500,-, begroot.

Zelforganisaties
Het ASA-project is in 2001 gestart op aanwijzingen uit de Antilliaanse, Surinaamse en Arubaanse gemeenschap in Alkmaar en vanwege overlast van met name Antilliaanse jongeren in De Mare. Op basis van een plan van aanpak dat zelforganisaties Trupial en Suranta maakten, heeft een werkgroep bestaande uit zelforganisaties, Kern8, de wijkraad, de politie, woningcorporatie Woonwaard en de gemeente het ASA-project uitgevoerd.

17 maart 2004