Gemeente Alkmaar


Alkmaar vraagt verklaring van geen bezwaar aan bij provincie voor terugvalscenario stadion AZ

Alkmaar, 17 maart 2004

Mocht de Raad van State een negatieve uitspraak doen over de aan AZ Vastgoed BV verleende bouwvergunning voor de realisering van een stadion aan het Kooimeerplein dan heeft AZ een terugvalscenario ontwikkeld. Dit scenario heeft de afgelopen weken ter visie gelegen en stond open voor inspraakreacties, immers voor de terugvaloptie is een wijziging van het geldende bestemmingsplan noodzakelijk. De inspraaktermijn is inmiddels gesloten en gisteren heeft het college van B&W besloten een verklaring van geen bezwaar aan te vragen bij Gedeputeerde Staten. Langs die weg kan de benodigde vrijstelling van het bestemmingsplan worden verkregen en daarmee kan de bouwvergunning voor het nieuwe stadion in afgeslankte vorm worden verleend.

Terugvalscenario
Het `terugvalscenario' betekent dat in fase 1a (zie bijgevoegde tekening) het stadion op maaiveldniveau wordt gebouwd. Fase 1b volgt aansluitend met de bouw van 40.000 m2 voorzieningen (niet zijnde detailhandel) op het gebied van sport, vrije tijd en medische voorzieningen volgens de omschrijving in de huidige bouwvergunning. Dit bouwdeel (E), dat ten opzichte van het eerder vergunde plan een iets andere vorm zal krijgen, zal als casco los van het stadion worden gebouwd. De aanleg van 3.000 parkeerplaatsen zal voor een gedeelte geschieden onder laatstgenoemd bouwdeel. De overige parkeerplaatsen komen op de locatie Zeezicht ten zuidoosten van het stadion en voor het overige op maaiveld en in de open lucht.

Geen grootschalige detailhandel
Tijdens de termijn van ter visie legging van het verzoek hebben Bedrijvenvereniging Huiswaard-Overstad, VvE Binnenstad en de WBA door hun advocaat zienswijzen kenbaar gemaakt. Deze hebben betrekking op grootschalige detailhandel. Het gemeentebestuur heeft hen laten weten dat niet wordt beoogd om grootschalige detailhandel in het terugvalscenario mogelijk te maken.
Cliënten van de advocaat hebben laten weten met instemming kennis te hebben genomen van deze reactie. Ze handhaven echter hun ingediende zienswijzen om zodoende op de hoogte te blijven van het verdere vergunningentraject en om te zijner tijd de verklaring van geen bezwaar, het vrijstellingsbesluit en de bouwvergunning te ontvangen.

17 maart 2004