PERSBERICHT - 2004-03-18

Spartaans of design overnachten in oude vestingen

Zwitserland geeft militaire geheimen prijs

Aan het rijtje van bijzondere overnachtingsadressen in Zwitserland is weer iets toegevoegd: vestinghotels. Slapen of vergaderen op eens geheime, ondergrondse locaties van het Zwitserse leger. Op spartaanse manier of in pure designomgeving.

Ook de Zwitserse krijgsmacht krimpt in. Diverse voormalige bunkers, ondergrondse munitie-opslagplaatsen of veldhospitalen in de Zwitserse bergen worden niet meer gebruikt. Een aantal van die locaties zijn nu toegankelijk gemaakt of zelfs ingericht als ruimten voor seminars of vergaderingen. Eén ding is zeker, je hebt geen last van storende omgevingsgeluiden.

Vesting Vitznau
Het hele jaar door kan de voormalige vesting Vitznau in de berg Rigi bij het Vierwoudstedenmeer bezocht worden. (Oud-)soldaten uit het Zwitserse volksleger zorgen voor rondleidingen door het 500 meter lange onderaardse gangenstelsel, met munitiedepots, kanonstellingen, werkplaatsen, kantine, postkantoortje, enz. De rondleidingen duren anderhalf uur. Voor groepen kunnen ook maaltijden en arrangementen Swiss Army Night of In und auf der Rigi met overnachting worden georganiseerd. Verwacht hier militair comfort, oftewel slapen op een matrasje en in een slaapzak. Informatie en boeking: Verein Festung Vitznau, c/o Tourist Information Vitznau, CH 6354 Vitznau, Tel. +41 (0)41 398 00 35, www.festung-vitznau.ch

Gotthard
Het bekendste militaire bolwerk van Zwitserland: de Gotthard. Hier is achter de toegangsdeur tot het voormalige vestingwerk San Carlo bovenop de eenzame pas een bijzonder project tot stand gekomen: La Claustra, een wetenschaps- en communicatiecentrum. De initiatiefnemer en kunstenaar Jean Odermatt heeft binnenin het 4000 m2 grote complex een soort modern klooster ingericht met verblijfs-, eet- en slaapruimten in een strak design. Nergens heb je het gevoel opgesloten te zitten, er heerst een intieme, rustgevende sfeer. Openingstijden: van half juni tot half oktober.

La Claustra is alleen op afspraak te bezichtigen. Er zijn 2 uur durende rondleidingen met borrel achteraf voor groepen, diverse event-programmas geënt op een bepaald thema en seminarmogelijkheden. Bij een 24-uurs seminar-arrangement (kosten CHF 325. p.p.) is het volgende inbegrepen: huur vergaderruimte incl. technische hulpmiddelen, overnachting in 1-persoonskamer op basis vol pension, gebruik wellnessruimte met kusatso-pools, gebruik bibliotheek en audiotheek.

Verder zijn er open-afternoon bezichtigingen met avondeten en zonder overnachting voor groepen van minimaal 10 personen. Individuele bezoekers kunnen inschrijven voor Tavolata themaweekenden met overnachting. Boekingen (gastronomie en seminars): Andrea Murer, tel.
+41 (0)91 880 50 55, andrea.murer@claustra.ch , www.claustra.ch