Veilig Amsterdam


Stadsdeel Amsterdam Centrum - Fietsen op het Waterlooplein kost voortaan 25,-
18/03/2004 - Verkeerswethouder Guido Frankfurther gaf maandag 15 maart op het Waterlooplein het startsein geven voor een fietsactie. Twee weken lang worden (brom)fietsers gewaarschuwd door verkeerstoezichthouders van de dienst Stadstoezicht om niet meer over de markt van het Waterlooplein te fietsen. Wie blijft doorfietsen, riskeert na die twee weken een boete van 25,- Het plein is tenslotte een voetgangersgebied. Voor deze actie worden extra mensen van dienst Stadstoezicht en de politie ingezet.

Klachten
Aanleiding om het veelgeplaagde plein weer fietsvrij te krijgen is het grote aantal klachten van bewoners, bezoekers en marktkooplui over (brom)fietsers. Zij banen zich, tegen de verkeersregels in, al (brom)fietsend een weg door het wandelend publiek dat de markt of het stadhuis bezoekt.

Onderzoek
Al vanaf januari wordt het publiek regelmatig aangesproken en worden voorlichtingsfolders uitgedeeld. Vier weken lang zijn tellingen uitgevoerd waarbij gebleken is dat het aantal overtredingen respectievelijk 2486, 665, 551 en 703 bedroeg. De meeste overtredingen werden vastgesteld tussen 12.00-13.00 en tussen 15.00-16.00 uur.

Waarschuwen, later bekeuren
Wethouder Frankfurther: "We starten met een intensieve waarschuwingsperiode, want het zou raar zijn om na zoveel jaar gedogen opeens massaal bonnen te gaan schrijven. Op zich betreft het kleinere overtredingen, waar echter zeer veel mensen zich aan ergeren. Dit Dagelijks Bestuur wil op alle fronten de regels die we met z'n allen hebben afgesproken, ook daadwerkelijk handhaven".