Ingezonden persbericht


Universiteit Maastricht
Persbericht
18 maart 2004

Geen gevolgen voor samenwerking met LUC

UM brengt tUL-opleidingen in Nederland onder eigen vlag

De bacheloropleidingen Informatica/Kennistechnologie en Moleculaire Levenswetenschappen van de transnationale Universiteit Limburg (tUL) worden met ingang van 1 september 2004 in Nederland geregistreerd als opleidingen van de Universiteit Maastricht (UM).
Het College van Bestuur van de UM heeft voor deze praktische oplossing gekozen omdat het niet mogelijk bleek om de opleidingen in het officiële Nederlandse register CROHO zowel als tUL en UM-opleiding te vermelden. De registratie van de master-opleidingen van de tUL verandert niet.

Vooral de zichtbaarheid van de al langer bestaande transnationale opleiding Kennistechnologie onder aankomende Nederlandse studenten is de afgelopen jaren sterk verminderd doordat in de informatie van de Informatie Beheer Groep (IBG) aan studiekiezers alleen wordt gesproken over een tUL-opleiding Kennistechnologie. Dat heeft geresulteerd in een aanzienlijke vermindering van het aantal inschrijvingen onder Nederlandse scholieren, hoewel de opleiding in de meest recente onderwijsvisitatie (in de groep "artificial intelligence") als beste van Nederland naar voren is gekomen. Voor de in najaar 2002 gestarte opleiding Moleculaire Levenswetenschappen speelt de zichtbaarheid eveneens een belangrijke rol, ook al is het aantal aanmeldingen boven verwachting groot. De aanpassing in registratie doet niets af aan de hoge kwaliteit van de opleidingen, noch aan de wijze waarop de opleidingen worden gegeven.

De UM en Limburgs Universitair Centrum in Hasselt-Diepenbeek hadden eerder de structuur van de tUL vereenvoudigd, mede gelet op de gerezen problemen als gevolg van de verschillen in wet- en regelgeving tussen Nederland en Vlaanderen. De aanpassing van de registratie van de tUL-bacheloropleidingen, die op beide campussen worden gegeven, heeft daardoor geen gevolgen voor de samenwerking in de tUL. De Vlaamse leden van het College van Bestuur van de tUL stellen dat het besluit tevens geen consequenties mag hebben voor de tUL-opleidingen in Vlaanderen. De UM heeft staatssecretaris Nijs van OC&W gevraagd haar collega in Vlaanderen van de veranderde registratie in kennis te stellen.

Noot voor de pers
Voor vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u zich wenden tot Marcel Schrijnemaekers, woordvoerder van de UM, via tel. 043-3882671 en 06-21275612.
De persberichten van de UM staan ook op internet www.unimaas.nl.