VVD



Nieuws

18 mrt 2004 - Kamervragen Geert Wilders over
mogelijke 'Hollandse link'

Vragen van het lid Wilders (VVD) aan de Ministers van BZK en Buitenlandse Zaken over een mogelijke "Hollandse link" met de aanslagen in Madrid

1.) Heeft u kennis genomen van het bericht "Hollandse link met Madrid" (1)?

2.) Is het waar dat de videoband waarop islamitische terroristen zeggen verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen in Madrid, vrijwel zeker is opgenomen in Brussel of Amsterdam?

3.) Is het ook waar dat - zoals door terrorismespecialisten wordt gesteld - er ook vertakkingen van de (mogelijk aan Al-Qaeda gelieerde) moslimextremisten van Marokkaanse afkomst zich in Amsterdam bevinden? Zo ja, zijn deze vertakkingen mogelijk verbonden aan radicaal-islamitische instellingen en organisaties in Nederland en Amsterdam en in het bijzonder? Zo ja, welke? Om welke groepering gaat het hier precies en hoeveel mensen betreft het? Zijn dit nieuwe feiten voor u? Zo neen, op welke wijze is hiertegen opgetreden, wanneer en met welk resultaat? Zo neen, waarom niet?

4.) Is het tevens waar dat de militaire zegsman van al-Qaeda in Europa - Abu Dujan al-Afgani - volgens deze experts tussen Amsterdam en Brussel kan pendelen om zich voor de politie te verbergen? Is betrokkene bij u bekend en verblijft hij inderdaad vaker in Nederland? Welke pogingen zijn en worden in het werk gesteld betrokkenen te arresteren?

5.) Bent u bereid deze vragen voor maandag 18.00 uur te beantwoorden zodat de antwoorden kunnen worden betrokken bij het plenaire debat over de (gevolgen van de) aanslagen in Madrid volgende week?

(1) Algemeen Dagblad, 18 maart 2004

18 maart 2004