Ingezonden persbericht


Den Haag, 19 maart 2004

PVDA WIL ALLE LEGBATTERIJEN VERBIEDEN

De PvdA wil alle legbatterijen verbieden, ook de verrijkte kooi, die slechts een schuilnaam voor de legbatterij is. De PvdA vindt de verrijkte kooi als alternatief voor de legbatterij een stap terug in de tijd. Het is een grote en schaamteloze achteruitgang van ons vooruitstrevende beleid, dat juist van de legbatterij af wilde. Het geeft wederom aan dat het kabinet de positie van Nederland als koploper neerlegt en achteraan de rij aansluit , aldus PvdA Tweede-Kamerlid en woordvoerder Harm Evert Waalkens.

De PvdA pleit er al jaren voor dat dieren zoveel mogelijk ruimte hebben om gezond te kunnen leven en zich natuurlijk te gedragen. Zo moeten kippen op stok kunnen, fladderen, rondlopen en een zandbad nemen. In een legbatterij kunnen de kippen niets van dit alles. Ook de verrijkte kooi biedt vrijwel geen verbetering. Dagelijks lijden duizenden legkippen aan botbreuken, beenderverweking of sterven aan uitputting. Nog steeds heeft een kip maar 1 A4-tje tot haar beschikking. Daarom moeten alle legbatterijen en verrijkte kooien worden afgeschaft. Fatsoen moet je doen, ook naar legkippen. De PvdA bepleit zodoende een directe overstap van legbatterijen naar volière-, scharrel- en vrije uitloopkippen.

De PvdA is vooral teleurgesteld over de rol van D66. Deze partij maakt vaak een nummer van haar dierwelzijnsimago, maar lijkt zich nu onder het mom van level playing field achter het kabinet te scharen. En dat terwijl voormalig LNV-minister en D66-er Brinkhorst de verrijkte kooi juist wilde verbieden. De PvdA dient tijdens het debat in de Tweede Kamer dat op 18 maart plaatsvindt een amendement in om de inwerkingtreding van artikel 5 van het Besluit Legkippen 2003, dat de verrijkte kooi toestaat, niet in werking te stellen. De hoop is nu gevestigd op de bekende dierenbeschermers in het parlement: D66-kamerlid Boris van der Ham, de LPF-er Joost Eerdmans en de warme gevoelens voor dieren binnen de VVD.