Nivel


Chronisch zieken: Overleg tussen huisarts en bedrijfsarts leidt tot betere arbozorg

18 maart 2004

Slechts 16% van de chronisch zieken die contact hebben met een bedrijfsarts, zegt dat deze heeft overlegd met hun huisarts (arbocuratieve samenwerking). Volgens de ondervraagden leidt zulk overleg vooral tot meer inzicht en betere adviezen van de bedrijfsarts en tot meer begrip bij de werkgever, maar niet tot korter ziekteverzuim of minder gezondheidsklachten.
Dit blijkt uit onderzoek van het Patiëntenpanel Chronisch Zieken (PPCZ), een landelijk representatief panel van 2000 mensen met chronische somatische aandoeningen van 15 jaar en ouder. Uit dit panel zijn voor dit onderzoek alleen panelleden betrokken van 15-64 jaar, die betaald werk verrichten (n=565) of die minder dan 5 jaar geleden gestopt zijn met werken (n=85).

In de sociaal-medische begeleiding van werknemers met gezondheidsklachten wordt een goede samenwerking tussen bedrijfsarts en huisarts gezien als belangrijke voorwaarde om onnodig lang ziekteverzuim of WAO-instroom te voorkomen.

In de praktijk blijken bedrijfsartsen en huisartsen echter maar weinig overleg te voeren met elkaar. Gemiddeld hebben huisartsen zo'n twee keer per maand contact met een bedrijfsarts. In meer dan 80% van de gevallen neemt de bedrijfsarts daartoe het initiatief. Er zijn daarom verschillende projecten gestart om arbocuratieve samenwerking te bevorderen. Uit NIVEL onderzoek blijkt dat huisartsen en bedrijfsartsen sinds 2001 nauwelijks meer zijn gaan samenwerken.

Het Patiëntenpanel Chronisch Zieken wordt uitgevoerd door het NIVEL, met financiële ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Inspectie voor de Volksgezondheid.

Download het PPCZ-factsheet Chronisch zieken over arbocuratieve samenwerking (PDF)

Download het NIVEL-rapport: Arbocuratieve samenwerking anno 2003; Het perspectief van de huisarts (NIVEL, 2004)

Meer informatie op de NIVEL-site over het PPCZ

Zie ook het artikel Chronisch zieken bij de bedrijfsarts: ervaringen met en oordeel over samenwerking met de huisarts (Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde, 2004, vol.12, nr.2, pp.37-43.)

Laatste update door: Thea Visser, op 18 maart 2004

Palliatieve zorg
Dossier palliatieve zorg

Schematische weergave van het griep-virus

Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg Databank Zorgvernieuwing European Association for Communication in Health Care European Influenza Surveillance Scheme Panel verpleegkundigen en verzorgenden European Association of Public Health
Nationaal Kompas Volksgezondheid

NIVEL, Postbus 1568, 3500BN Utrecht, Tel. 030 2729700, Fax. 030 2729 729, email: nivel@nivel.nl