Gemeente Voorburg-Leidschendam


Consultatiebureau Stompwijk blijft voorlopig open

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 17 maart 2004
---

Florence en gemeente kiezen samen voor dienstverlening

Het college heeft ingestemd met het nieuwe voorstel het consultatiebureau in Stompwijk voorlopig open te houden. Een half jaar geleden was het nog de bedoeling het bureau per 1 juli 2004 te sluiten, vanwege rijksbezuinigingen op de jeugdgezondheidszorg. Florence (voorheen de Zorggroep Horst- en Vlietstreek) heeft besloten het consultatiebureau in Stompwijk voorlopig open te houden. Gezien alle discussie, de knelpunten bij de uitwerking van alternatieven en vooral de ontstane onrust heeft wethouder Van der Brugge overleg gevoerd met Florence: Florence is bereid gevonden het consultatiebureau in Stompwijk voor de middellange termijn open te houden, en de kosten ervan in 2004 voor eigen rekening te nemen. Hiermee laat Florence duidelijk zien dat de cliënten belangrijker zijn dan de efficiency, en daar zijn we erg blij mee. Het openhouden van het consultatiebureau in Stompwijk wordt aangemerkt als maatwerk, en Florence kan hiervoor met ingang van 2005 subsidie aanvragen. Op die manier kan het consultatiebureau open blijven zonder dat dit de gemeente extra geld kost.

Van rijksbeleid naar maatwerk
Het rijk heeft de jeugdgezondheidszorg overgeheveld naar de gemeente en voert hierop ook bezuinigingen door, die geleidelijk worden ingevoerd. Florence moet hierdoor schrappen in de dienstverlening, en de plannen om het consultatiebureau in Stompwijk te sluiten is één van de gevolgen hiervan. Omdat het college het principieel onjuist vindt om de gevolgen van rijksbeleid financieel te compenseren, valt het Stompwijkse consultatiebureau nu onder maatwerk. Voor maatwerk is apart geld gereserveerd.

Discussie komt nog terug
De discussie over sluiting komt in een later stadium opnieuw ter sprake, omdat landelijke kwaliteitseisen een aantal investeringen op locatie vereisen, zoals de geautomatiseerde administratie waar Florence druk mee bezig is. Voor de 50 Stompwijkse kinderen die gebruik maken van het consultatiebureau gebeurt dit voorlopig nog handmatig.