Provincie Overijssel

Staatssecretaris Ross zegt ?19.000 toe op jeugdzorgboerderij

Staatssecretaris Ross-Van Dorp heeft vandaag een bezoek gebracht aan de zorgboerderij van de familie Warmelink in Dalmsholte. Ze kreeg uitleg over het experiment 'jeugdzorgboerderij'. Bovendien liet ze zich informeren over een nieuwe methode binnen de jeugdzorg, waarvoor ze toezegde EUR19.000 aan kosten voor haar rekening te willen nemen.

Overijssel loopt voorop die nieuwe methode, de zogenaamde Eigen kracht-conferentie. Familie en het sociale netwerk worden verantwoordelijk gehouden voor het oplossen van problemen van de jongere.

Staatssecretaris Ross-van Dorp toonde zich geïnteresseerd in de manier waarop Overijssel de Eigen krachtmethode ter hand neemt. Ze gaf aan de onderzoekskosten te willen betalen. Dit omdat het ministerie van VWS belang heeft bij een onderzoek naar de effectiviteit van het experiment.

"Het is belangrijk te weten wanneer de EKC-methode wel of niet gebruikt kan worden, en of het bijdraagt aan het verminderen van de wachtlijst", aldus Ross-van Dorp. Gedeputeerde Ranter toont zich verheugd over de toezegging: " Dat betekent dat onze voortvarendheid wordt gehonoreerd".

Zorgboerderij
De zorgboerderij van de familie Warmelink is de eerste die binnen het experiment 'jeugdzorg op de boerderij' is opgezet. De provincie loopt voorop met jeugdzorgboerderijen en financiert het project voor een periode van 1,5 jaar. Het experiment richt zich op kinderen die op de wachtlijst staan voor jeugdzorg of al jeugdzorg ontvangen. De kinderen krijgen kortdurende opvang op de zorgboerderij.

Op dit moment kent Overijssel drie jeugdzorgboerderijen. Dit moet de komende tijd worden uitgebreid naar dertien. In totaal worden nu zestien kinderen opgevangen.

De familie Warmelink uit Dalmsholte biedt op dit moment aan drie kinderen logeeropvang in de weekenden en tijdens vakanties. Zij willen dit gaan uitbreiden naar leerwerktrajecten. De naam van de boerderij 'De Beestenboel' werd door mevrouw Ross-Van Dorp onthuld.

Onlangs tekenden een aantal instellingen voor jeugdzorg, het bureau jeugdzorg Overijssel en de Raad van Kinderbescherming een intentieovereenkomst. Het doel van deze verklaring is ervoor te zorgen dat de Eigen-kracht conferentie op termijn standaard wordt aangeboden voordat hulpverleningstrajecten worden gestart. De provincie draagt hieraan 212.000 euro aan bij.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel