Ingezonden persbericht


'Big Brother' binnen Nederlandse bedrijven

Toezicht op e-mails en Instant Messaging binnen bedrijven steeds scherper

Amsterdam, 18 maart 2004 - In Nederland wordt het merendeel van de e-mail en een groot gedeelte van de Instant Messaging (chat)-berichten (IM) van de medewerkers gecontroleerd. Daarmee liggen de cijfers in Nederland voor e-mail (66%) boven het gemiddelde (56%) en voor IM-berichten (31%) iets onder het gemiddelde (36%) in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Dit is de uitkomst van het nieuwste Storage Index-onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Hitachi Data Systems.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder grote en middelgrote bedrijven in het EMEA-gebied. Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven (56%) monitort de e-mails van medewerkers standaard. Een derde van de bedrijven (36%) controleert ook IM-communicatie en 68% heeft expliciete richtlijnen voor e-mail- en IM-gebruik van medewerkers.

De introductie van de nieuwe regelgeving voor de aansprakelijkheid van bedrijven, zoals de Sarbanes-Oxley Act, is niet populair onder medewerkers die er dubieuze e-mail- en IM-praktijken op nahouden. Toch heeft de nieuwe regelgeving ertoe geleid dat veel bedrijven hun beleid ten opzichte van elektronische communicatie onder de loep nemen. Dat geldt zeker voor sterk gereguleerde markten als de financiële dienstverlening, waar bedrijven geconfronteerd worden met hoge boetes als ze niet voldoen aan de audit-eisen voor communicatie.

Volgens Hitachi Data Systems wordt de introductie van striktere en efficiëntere e-mailbeheersystemen gezien als dé oplossing om de storage-kosten voor de snel-groeiende hoeveelheden berichten te minimaliseren. Uit het onderzoek blijkt dat e-mailberichten, inclusief bijlagen, tot meer dan 40% van de dataopslagcapaciteit van een bedrijf kunnen beslaan.

In sommige landen is het aantal bedrijven dat de communicatie van medewerkers opslaat en monitort, minder dan de helft dan in andere onderzochte landen. Het onderzoek toont aan dat minder dan een op de vijf bedrijven (18%) e-mailberichten langer dan drie jaar bewaart. Dit ondanks dat de diverse regels aangeven dat elektronische communicatie tot acht jaar bewaard moet blijven. Voor Nederlandse bedrijven geldt dat het percentage dat e-mail tot drie jaar (53%) en langer dan drie jaar (22%) bewaart, boven het EMEA-gemiddelde van respectievelijk 43% en 18% ligt. Voor het bewaren van IM-berichten tot drie jaar zitten Nederlandse bedrijven met 9% onder het gemiddelde van 20%. Voor een bewaarperiode van meer dan drie jaar ligt het Nederlandse percentage (9%) boven het EMEA-gemiddelde (6%). Het is zorgwekkend dat slechts één op de 20 bedrijven IM-berichten langer dan drie jaar bewaart, terwijl driekwart van de ondervraagden deze berichten helemaal niet opslaat. Zeker doordat IM wordt erkend als het snelst groeiende communicatiemedium ooit. Analistenbureau Gartner verwacht dat circa 70% van de bedrijven, bewust of onbewust, een vorm van een IM-client gebruikt. Deze resultaten onderstrepen de problemen voor IT-afdelingen voor het beheer van een communicatietool die oorspronkelijk voor consumenten ontwikkeld is.

###

Over Hitachi Data Systems Storage-Index
De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op 690 anonieme interviews met IT-directeuren in EMEA.

Hitachi Data Systems
Hitachi Data Systems zet zijn wereldwijde R&D-faciliteiten in om storage-oplossingen te ontwikkelen op basis van de beste technologieën met de prestaties, beschikbaarheid en schaalbaarheid die de ROI van klanten maximaliseren en risico's tot een minimum beperken. Door onze focus op de klant bij het leveren van de beste hardware, software en services van Hitachi en onze partners zijn we in staat de business van onze klanten optimaal te ondersteunen. Hitachi Data Systems heeft 2.700 medewerkers en levert direct en via resellers aan ondernemingen en overheden in meer dan 170 landen. Meer dan 50 van de Fortune 100-bedrijven zijn klant van Hitachi Data Systems. Meer informatie: www.hds.com

Hitachi Ltd.
Hitachi Ltd. (NYSE: HIT) heeft zijn hoofdkwartier in Tokio, Japan, en is een toonaangevend, wereldwijd opererend elektronicaconcern met circa 340.000 medewerkers. In het boekjaar 2002 (dat eindigde op 31 maart 2003) werd een geconsolideerde omzet behaald van 68,3 miljard dollar. Het bedrijf biedt een brede reeks van systemen, producten en diensten in marktsectoren als informatiesystemen, elektronische apparatuur, industriële systemen, consumentenproducten, materialen en financiële diensten. Meer informatie over Hitachi is beschikbaar op de website www.hitachi.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Hitachi Data Systems
Cees Heikamp
Tel: +31 (0)20 65 09 311
E-mail: cees.heikamp@hds.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Cas Heuvelmans
Tel: +31 (0)30 65 65 070
E-mail: cas@lvtpr.nl