UNETO-VNI

APK voor woninginstallaties nog dit jaar mogelijk

Brancheorganisatie UNETO-VNI periodieke keuring nog dit jaar mogelijk.

Installatiebedrijven kunnen hun klanten nog dit jaar een Algemene Periodieke Keuring (APK) voor woninginstallaties aanbieden. Deze keuring heeft dezelfde opzet als de APK in de autobranche, die zijn waarde inmiddels ruimschoots heeft bewezen.

Website
Het APK systeem dat UNETO-VNI ontwikkelt is eenvoudig van opzet. Gecertificeerde installateurs die gebruik maken van een gestandaardiseerde keuringsmethode voeren de APK uit en melden de keuringen per e-mail af. Bewoners, huizenkopers, gemeenten en installateurs kunnen op een openbare website zien of een woninginstallatie is goedgekeurd. Een onafhankelijke stichting gaat de kwaliteit en de uitvoering van de keuringen waarborgen. Net als in de autobranche gebeurt dit met steekproefsgewijze controles. UNETO-VNI ontwikkelt het APK systeem samen met de Federatie van Energiebedrijven (EnergieNed) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Testgemeenten
Leden van UNETO-VNI testen de keuringsmethode en het systeem dit voorjaar in verschillende gemeenten. Verwachting is dat landelijke introductie door gecertificeerde installateurs vanaf eind 2004 kan plaatsvinden. Met de ontwikkeling van het privaatrechtelijke APK systeem zorgt UNETO-VNI ervoor dat een beeld ontstaat van de veiligheid van woninginstallaties
in Nederland. Het ministerie van VROM heeft onlangs een wettelijke APK voor de categorie risicovolle woningen aangekondigd.

Keuringsfrequentie
UNETO-VNI stelt voor om in bestaande woningen eens per vier jaar een APK
uit te voeren. Ook bij verhuizing en een grote aanpassing van de woninginstallatie voert de installateur een keuring uit. Nieuwbouwwoningen zouden na oplevering tien jaar vrijgesteld zijn van een keuring.

////einde persbericht////