Keuringsdienst van waren


Kwik in vis geen gevaar bij gemiddeld consumptiepatroon

Mar 18 2004

Uit onderzoek blijkt dat zwaardvis en tonijn vaak verontreinigd is met (methyl)kwik. Europese consumenten die 1 á 2 keer per week vis eten lopen echter geen gevaar op het gebied van hun gezondheid. Deze conclusie trekt de EFSA (Europese Voedsel en Warenautoriteit) in een onderzoek naar vis en (methyl)kwik.

De JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives) heeft als norm gesteld dat een volwassen persoon 1,6 microgram kwik per kilogram lichaamsgewicht per week mag innemen zonder gevaar voor zijn gezondheid. Uit het onderzoek van de EFSA blijkt dat de gemiddelde inname van kwik varieert per land; dit is afhankelijk van de hoeveelheid en de soort vis die wordt gegeten. Methyl(kwik) zit vooral in tonijn en zwaardvis, deze vissoorten worden in Nederland weinig gegeten. Methylkwik is schadelijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, met name de hersenen van ongeboren en jonge kinderen. Omdat er nog weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van het eten van verontreinigd vis met (methyl)kwik, adviseert de EFSA zwangere vrouwen en jonge kinderen weinig tonijn en zwaardvis te eten. Deze vissen eten andere kleinere vissen en verzamelen het kwik dat zij door het eten van hun prooidieren binnenkrijgen. Kwik wordt namelijk slecht uit het dierlijk lichaam verwijderd. De EFSA benadrukt wel dat het wekelijks eten van vis een belangrijk onderdeel is van een uitgebalanceerde en gezonde voeding. Wat doet de VWA?
Eens in de vijf jaar worden er door de VWA verschillende vissoorten onderzocht op cadmium, lood en kwik. In 2000 werden er 355 monsters van vis, schaal- en schelpdieren onderzocht op cadmium, lood en kwik. Één monster van zwaardvis bevatte een geringe overschrijding. In 2001 werden 125 monsters visconserven onderzocht op cadmium, lood en kwik. In geen van de monsters werden gehalten boven de norm gevonden. In beide onderzoeken werden in vis uit de Noordzee geen overschrijdingen voor gehalten kwik gevonden. Wel werd een enkele keer cadmium in paling en lood in platvis gevonden. De resultaten gaven geen aanleiding voor het nemen van specifieke maatregelen.