Gemeente Westerveld

16-3-2004
Benoeming burgerleden Welstandscommissie
De heer J.W.T. Heiner uit Darp en de heer B. Diender uit Havelte zijn door de raad aangewezen als burgerlid van de Welstandscommissie van Westerveld. Zij zullen elk twee jaar zitting nemen in de commissie en elkaar vervangen in de periode van vier jaar.
De raad heeft voor twee personen gekozen omdat op deze wijze optimaal gebruik kan worden gemaakt van hun deskundigheid, inzichten en enthousiasme. Het benoemen van twee personen betekent ook een stuk continuïteit. De heer Heiner zal de eerste twee jaar zitting nemen in de commissie. Het gaat hierbij om vrijwilligerswerk.

Hoe en waarom
Op grond van de huidige Woningwet is het mogelijk om een burgerlid te benoemen in de Welstandscommissie nieuwe stijl. Welstandstoezicht wil hiermee haar negatieve imago verbeteren. Om dit te bereiken wordt het beoordelen van bouwplannen gewijzigd. De vergaderingen van de Welstandscommissie worden openbaar, de criteria waaraan de bouwplannen worden getoetst, worden vooraf aangegeven en de benoeming van een burger lid zijn maatregelen die dat effect kunnen versterken. Het burgerlid krijgt stemrecht en daarmee een stuk inspraak.