Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond: Aldi begrijpt uitspraak rechter niet 18-03-2004

PERSBERICHT

CNV Dienstenbond gaat de leden bij Aldi uitleggen waarom het supermarktconcern niet eenzijdig de provisieregeling kan intrekken. Ook legt de bond uit dat een uitspraak van de rechter verkeerd wordt begrepen. Aldi overhandigde maandag op een bijeenkomst aan alle filiaalleiders in Nederland een nieuw contract waardoor zij er duizenden euros per jaar op achteruitgaan.

CNV Dienstenbondbestuurder Aletta Bulsink: 'Aldi heeft de uitspraak 10 februari van de rechter niet helemaal begrepen. Drie jaar geleden zijn wij een rechtszaak gestart omdat Aldi jarenlang consequent CAO en Arbeidstijdenwet heeft genegeerd door filiaalleiders structureel werkweken van 45 uur te laten maken, terwijl de CAO 40 uur met ADV-dagen voorschrijft. De rechter heeft ons toen in het gelijk gesteld: binnen een maand moesten er nieuwe contracten komen. Wat Aldi nu doet, is iets te ijverig. Niet alleen de contracten worden gewijzigd, maar ook de salariëring. Dat is natuurlijk nooit de bedoeling geweest.'

Zij vervolgt: 'Na klachten van een honderdtal filiaalleiders hebben wij drie jaar geleden deze zaak aanhangig gemaakt. Daarbij was het natuurlijk niet de bedoeling om aan de beloning van de mensen te gaan zitten. Wat Aldi nu moet doen is een andere provisieregeling opstellen, aan de hand van andere criteria dan alleen extra vergoedingen op basis van meer uren. Die zijn in strijd met de wet. Aldi stelde zich daarboven. Beloning in de vorm van provisie zou net als bij andere supermarkten moeten plaatsvinden op basis van criteria als omzet, winkeluitstraling, ziekteverzuim, omgang personeel etc. De rechter heeft de contractconstructie van Aldi verboden, maar heeft niets gezegd over de hoogte van de beloning', aldus Bulsink.

Hoofddorp, 17 maart 2004