Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond start kort geding tegen Aldi: 'Wat Aldi doet is broodroof'
18-03-2004

PERSBERICHT

CNV Dienstenbond gaat een kort geding aanspannen tegen Aldi. Het supermarktconcern is gesommeerd het huidige inkomensniveau van zon 400 filiaalleiders te handhaven. Maandag heeft Aldi de filiaalleiders een nieuw contract voorgelegd dat voor 20 maart getekend moet zijn. Na tekening raken werknemers een provisieregeling van duizenden euros per jaar kwijt. Aldi moet binnen 24 uur reageren op de gestelde sommatie, anders wordt het kort geding gestart. Woensdagavond tijdens een drukbezochte ledenbijeenkomst in Meppel is een actiecomité gevormd.

CNV Dienstenbondbestuurder Aletta Bulsink: 'De actiebereidheid is groot. De sfeer in de schouwburgzaal in Meppel tijdens de ledenbijeenkomst was grimmig en terneergeslagen. Er staat voor ieder veel op het spel. Iedereen leek goed doordrongen van de gevolgen als het Aldi lukt de mensen hun provisieregeling af te nemen: er zijn werknemers die bang zijn hun huizen te moeten verkopen omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen, studies van kinderen komen in het gedrang, het huishoudboekje komt zwaar onder druk te staan, vakanties worden afgezegd. Ik heb de angstige gedachten allemaal horen roepen. De minachting van Aldi voor de eigen werknemers is onvoorstelbaar. Dat je dit je mensen, het grootste kapitaal van een onderneming, aan kunt doen! Mensen die het beste van zichzelf geven, krijgen stank voor dank!', aldus de verontruste bestuurder.

Zij vervolgt: 'Opvallend was dat er werknemers waren die aangaven dat er actie moet worden gevoerd, maar dan wel harde actie. Want zij voorzien dat hun werkgever niet snel onder de indruk zal zijn en alleen in de portemonnee is te raken. Er is zelfs door hogerhand geroepen, zo werd verteld, dat acties van de bond al zijn ingecalculeerd bij het presenteren van de nieuwe contractplannen. Uit het hele land krijgen wij de meest verschrikkelijke reacties. Bijvoorbeeld verhalen over omkoping, mensen die 2000 euro krijgen als ze het oude contract tekenden, onder het genot van lekkere etentjes'.

Bulsink betreurt dat Aldi de uitspraak 10 februari van de rechter niet heeft begrepen. 'Drie jaar geleden zijn wij een rechtszaak gestart, omdat Aldi jarenlang consequent CAO en Arbeidstijdenwet heeft genegeerd. Filiaalleiders moesten structureel werkweken van 45 uur maken, terwijl de CAO 40 uur met ADV-dagen voorschrijft. De rechter gaf ons gelijk en binnen een maand moesten er nieuwe contracten komen. Wat Aldi nu doet, is broodroof. Niet alleen de onwettige contracten worden gewijzigd, maar ook de salariëring. Wat Aldi wel moet doen, is een andere provisieregeling opstellen. Dan zijn andere criteria nodig dan extra vergoedingen op basis van meer uren. Dat laatste is immers in strijd met de wet. Provisiebeloning zou net als bij andere supermarkten moeten plaatsvinden op basis van criteria als omzet, winkeluitstraling, ziekteverzuim, omgang personeel etc. De rechter heeft de contractconstructie van Aldi verboden, maar heeft niets gezegd over de hoogte van de beloning', aldus Bulsink.

Hoofddorp, 18 maart 2004