Socialistische Partij

Commissie Zorguitgaven vergeet verspilling bureaucratie

18-03-2004 * De SP ziet enkele nuttige aanbevelingen in het rapport van de Tijdelijke Commissie Zorguitgaven, maar betreurt het dat niet is bekeken hoeveel zorggeld aan bureaucratie wordt verspild. SP-Kamerlid Agnes Kant: "Volgens onderzoek van de SP levert snoeien in de bureaucratie ruim een miljard euro op. Ik ben er van overtuigd dat ook een deel van de extra investeringen verdwijnen in overbodig papierwerk."

Agnes Kant Kant: "Dat niet specifiek te achterhalen valt wat met de extra centen is gebeurd, moet er niet toe leiden dat we nog meer bureaucratie gaan invoeren. Nog meer controle op de uitgaven, betekent nog meer verspilling van tijd en geld aan bureaucratie." De SP ziet meer in de aanbeveling van de commissie van de meerwaarde van onderlinge vergelijkingen in kwaliteit, resultaten en efficiëntie van zorgverleners en zorginstellingen.

De aanbeveling om geld te `oormerken' om specifieke doelstelling te bereiken, wordt door Kant toegejuicht. "De SP stelt al jaren voor om zo onder meer het gebrek aan dialysecapaciteit, Intensive Care plaatsen en specifieke opleidingen aan te pakken."