AVVV


Steeds meer CAO's regelen medezeggenschap V&V
Ruim 160 instellingen gezondheidszorg hebben VAR;

80% adviezen wordt overgenomen!

Ruim 160 instellingen voor gezondheidszorg in Nederland hebben een verpleegkundige en/of verzorgende adviesraad (VAR). Uit onderzoek blijkt dat 80% van de gevraagde en ongevraagde adviezen wordt overgenomen. Inmiddels is de aanbeveling voor een VAR ook terechtgekomen in de recent afgesloten CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen (januari 2004), de CAO Thuiszorg (januari 2004) en de CAO Academische Ziekenhuizen (maart 2004). Het voorstel is ook gedaan voor de komende CAO Ziekenhuizen. Dit overleg is opgeschort. Het voorstel is (nog) niet gedaan in de CAO Gehandicaptenzorg.

Een VAR is een adviescollege van verpleegkundigen en/of verzorgenden voor directies of raden van bestuur. De adviezen die een VAR uitbrengt houden altijd verband met de kwaliteit van de zorg of van de professionele beroepsuitoefening. Hiermee onderscheidt de VAR zich van de OR, die zich bezig houdt het terrein van arbeidsvoorwaarden, werkomstandigheden en personeelsbeleid.

Een VAR heeft een grote meerwaarde: professionals die werkzaam zijn in het primaire proces praten mee over beroepsinhoudelijke zaken als veiligheidsbeleid, opleiding -en scholingsbeleid, kwaliteitsvraagstukken, bezuinigingen en reorganisaties. Hiermee wordt deskundigheid optimaal benut voor het strategisch en tactisch beleid van een instelling. Er ontstaat draagvlak voor het strategisch beleid op de werkvloer. Door een VAR wordt binnen een organisatie als het ware een brug geslagen tussen denken en doen.

Hoe kun je binnen instelling een VAR oprichten? Hiervoor is een initiatiefgroep van verpleegkundigen en/of verzorgenden nodig, al dan niet ondersteund door leden van het management of de staf. Deze initiatiefgroep doorloopt een 3-tal fases: oriëntatie, voorbereiding en uitvoering. De AVVV biedt informatie en ondersteuning bij het opzetten en ontwikkelen van een VAR: Nellie Kolk, (030) 291 90 50 of
(06) 53 16 55 02.

Op 13 juni 2003 werd een onderhandelaarsakkoord bereikt over de CAO GGZ 2003-2004. Daarin stond voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis van zorg-CAO's zwart op wit een afspraak over medezeggenschap voor verpleegkundigen en verzorgenden op papier. De afspraak betreft een aanbeveling door de sociale partners. Door het opnemen van deze afspraak inzake de VAR in de CAO's krijgt deze een formeel karakter. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen via medezeggenschap meewerken aan een betere afstemming tussen praktijk en beleid. Dit leidt tot zorgverbetering, betrokkenheid en men blijft gemotiveerd. NU'91 wil verpleegkundigen en verzorgenden blijven stimuleren om een VAR op te richten. De VAR is geen onderdeelcommissie van de Ondernemingsraad.

Informatie bij NU'91: Nanda Nagel, Beleidsmedewerker Arbeidsvoorwaarden/CAO-onderhandelaar via
(030) 296 41 44.

AVVV
Bernadottelaan 11
3527 GA Utrecht
Postbus 8212
3503 RE Utrecht
T (030) 291 90 50
F (030) 291 90 59

18 mrt 04 13:58