B EN W BERICHTEN 2004 - 10 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 12 EN 16 MAART

Algemene Zaken

(16-03) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de bezwaren die zijn ingediend tegen het verlenen van een bouwvergunning voor een woongebouw aan de Terwenakker ongegrond te verklaren.

Beleid

(16-03) Het College heeft het werkplan 2004 van de Rotterdamse Jongeren Raad (RJR) vastgesteld. De RJR bewaakt het Handvest voor rechten van Rotterdamse jongeren, geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van B en W en organiseert activiteiten op het gebied van jeugdparticipatie. Er zijn 25 organisaties aangesloten bij de RJR die ieder een cultureel, politiek of maatschappelijk doel hebben. De RJR houdt zich dit jaar bezig met het jeugddebat, geeft een advies over jongerenhuisvesting, besteedt aandacht aan de Europese verkiezingen, doet mee aan het Kinderrechtenfestival en zet de Jeugdombudsman in om het Handvest te bewaken. Via de Dienst Stedelijk Onderwijs ontvangt de RJR dit jaar ruim E 120.000 subsidie.

(16-03) Burgemeester en wethouders hebben besloten het ontwerpbestemmingsplan RandstadRail II ter inzage te leggen. De bouw en de aanleg van RandstadRail wordt vastgelegd in twee bestemmingsplannen: één voor het grondgebied van de deelgemeente Noord (RandstadRail I) en één voor het grondgebied van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek (RandstadRail II). De Gemeenteraad heeft er in 1999 voor gekozen RandstadRail via het Statenwegtracé aan te leggen. Bij de Stadhoudersweg wordt een station aangelegd. Het tracé is gekoppeld aan het metronet bij het Centraal Station en sluit ten noorden van de A20 aan op de Hofpleinlijn.

(16-03) Het College heeft besloten de Bibliotheek Rotterdam een aanvullende eenmalige bijdrage van maximaal E 50.000,- te verlenen in de kosten van de viering van het 400-jarig bestaan van de bibliotheek.

(16-03) Het College heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan "De Lugt" vrij te geven voor overleg en inspraak. Het plangebied "De Lugt" ligt ingeklemd tussen de Delftse Schie en rijksweg A13. Het oude bestemmingsplan is verouderd. Het nieuwe bestemmingsplan is conserverend van aard en zal als zodanig de bestaande situatie vastleggen, met beperkte mogelijkheden voor enkele kleinschalige ontwikkelingen.

(16-03) Het College heeft besloten tot verkoop en tot uitgifte in erfpacht van grond aan het Mathenesserplein Oost aan Woonbron Maasoevers voor de realisatie van in totaal 61 woningen, 1399 m2 aan winkelruimte, 250 m2 horeca en een parkeerkelder met 77 plaatsen.

(16-03) Professor mr. drs. H.P.J. Ophof wordt benoemd in de Raad van Commissarissen van de NV Voorraadbeheer Rotterdam als vertegenwoordiger van de gemeente. De NV heeft als doel het in belang van de volkshuisvesting aankopen, verbeteren, tijdelijk exploiteren en verkopen van woningen.

(16-03) Het College sluit met Assink Vastgoed Projectontwikkeling bv een overeenkomst voor de bouw van 42 koopappartementen aan de Wolphaertsbocht/ Boergoensestraat/ Maximiliaanstraat in Oud-Charlois (deelgemeente Charlois). Het project omvat tevens 630 m2 voor een huisartsengroep, 90 m2 voor een apotheek en achttien parkeerplaatsen.

(16-03) Het College heeft besloten grond te verkopen aan HBG Woningbouw b.v. voor de bouw van 36 middeldure huur-, 16 goedkope koop- en 66 dure koopwoningen en een parkeergarage met 82 plaatsen aan de Minosstraat in Hillegersberg.

(16-03) Het College stelt een financiële bijdrage beschikbaar aan de European Cultural Foundation voor de organisatie van het congres "Sharing Cultures" dat van 11 tot en met 13 juli in Rotterdam wordt gehouden. Het congres wordt geopend door H.K.H. Prinses Margriet, de staatssecretaris van Cultuur, mevrouw van der Laan en burgemeester Opstelten. Het congres haakt aan bij de informele top van Europese ministers van Cultuur en Onderwijs, die op dat moment in Rotterdam wordt gehouden in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU.

(16-03) Het College heeft besloten dat de inspraakprocedure voor het nieuwe bestemmingsplan Zuiderpark kan beginnen. Voor het Zuiderpark is een nieuw bestemmingsplan gemaakt om de herstructurering van het Zuiderpark mogelijk te maken. De herstructurering omvat het vergroten van het wateroppervlak van 21 naar 35 ha. Daarbij wordt een scheiding gemaakt tussen het parkwater en het omliggende water, zodat er schoon water zal zijn voor recreatieve doeleinden. Andere ingrepen in het park hebben tot doel de transformatie van het openbaar groen, een betere ontsluiting door aanleg van de centraal gelegen Promenade (wandel en fietsroute) tussen de Groene Kruisweg en Vaanweg en een verbetering van de gebruiksmogelijkheden van het park door onder meer aanleg van het Avontureneiland.

(16-03) Het College heeft E 4.990,-- ter beschikking gesteld voor de organisatie van de expertmeeting Warme Stad. De expertmeeting Warme Stad gaat over de betrokkenheid van burgers bij het publieke domein.

(16-03) Het College heeft kennisgenomen van de evaluatie van het evenementenprogramma Waterlife Rotterdam 2003. Waterlife heeft Rotterdam willen benadrukken als jonge dynamische stad aan het water en heeft bewoners en bezoekers door evenementen met het water willen verbinden. Geconcludeerd kan worden dat Waterlife de stad Rotterdam en in het bijzonder de vrijetijdsmogelijkheden van het rivierfront bij een groot aantal mensen onder de aandacht heeft gebracht. Circa 450.000 mensen bezochten Waterlife. Uit onderzoek blijkt dat zij niet alleen de bezochte activiteiten waardeerden, maar ook de beoogde boodschap hebben opgepikt.

(16-03) Het College is akkoord met het bezoek van wethouder Van Sluis (Economische Infrastructuur) aan Portugal op 22, 23 en 24 maart. Het bezoek vindt plaats op uitnodiging van de commissie Economie, Haven en Milieu. Aanleiding voor de commissiereis is het feit dat de Europese wet- en regelgeving voor warenmarkten gaat veranderen. In Portugal is in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de voedseldistributie en warenmarkten. Uit de opgedane ervaring In Portugal wil Rotterdam lering trekken.

(16-03) Het College heeft ingestemd met het verzoek van de directeur van AVR-Bedrijven NV inzake een voorstel voor herfinanciering van een lening van 235 mln. euro. De gemeenteraad is al eerder met dit financieringsvoorstel akkoord gegaan.


---- --