Partij van de Arbeid


Den Haag, 18 maart 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


1. Heeft u kennisgenomen van het onderzoek van de Arbeidsinspectie in zorginstellingen?


2. Wat vindt u van de constatering van diverse overtredingen op het gebied van de arbeidsomstandigheden?


3. Bent u het eens met de stelling van de Arbeidsinspectie dat de risico s voor medewerkers op besmetting met hepatitis B zwaar worden onderschat?


4. Herinnert u zich de eerdere vragen met betrekking tot de besmetting in het Medisch Centrum Alkmaar? Hoe verklaart u de onderschatting van zorginstellingen waar het gaat om de preventie van infectieziekten in het algemeen en de besmetting met hepatitis B in het bijzonder?


5. Kunt u aangeven wie verantwoordelijk is voor de inenting tegen hepatitis B in zorginstellingen?


6. Kunt u aangeven wie in het geval van besmetting van zorgpersoneel met hepatitis B, de verantwoordelijkheid draagt, indien de inenting geen algemeen beleid van de zorginstelling is?


7. Hoe verklaart u de onderschatting van besmetting met hepatitis B in zorginstellingen in het licht van de huidige preventieve maatregelen (waaronder vaccinatie van risicogroepen)?


8. Kunt u aangeven welke risicogroepen op dit moment worden gevaccineerd voor hepatitis-B en of u van mening bent of het personeel in de zorg behoort tot de risicogroepen? Zo ja, kunt u aangeven op welke termijn ook het zorgpersoneel zal worden onderworpen aan preventieve inenting?


9. Bent u het eens met de stelling, dat met het oog op het nog altijd toenemend aantal meldingen van hepatitis-B-besmettingen, het herhaald opduiken van hepatitis-B-besmettingen en de slechte situatie voor wat betreft personeel in zorginstellingen, algemene vaccinatie (RVP) tegen hepatitis B een gezondheidsverbetering zou betekenen /onontkoombaar is? Zo nee, kunt u uitleggen waarom u dat vindt?


Persbericht ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 2 maart 2004: Arbeidsinspectie: verpleeg- en verzorgingshuizen onderschatten risico op Hepatitis B


Vragen van het lid Jense (LN) aan de minister van VWS over de besmetting in Medisch Centrum Alkmaar (ingezonden 10 september 2002); en vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ingezonden 10 september 2002)


RIVM Hepatitis B Meldingsplichtige ziekten, historisch aantal meldingen per jaar