CDA

CDA
18-03-04
Arie Oostlander: Turkije moet fundamentele besluiten blijven nemen

Woensdag 17 maart heeft de Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement met grote meerderheid (39 voor, 2 tegen en 7 onthoudingen) het Oostlander rapport aangenomen over de vooruitgang van Turkije op weg naar toetreding tot de EU.

De Commissie Buitenlandse Zaken verwelkomt de sterke motivatie en de politieke wil van de Turkse regering en een grote meerderheid van de Turkse volksvertegenwoordiging om de hervormingen door te voeren die nodig zijn om aan de politieke criteria van Kopenhagen te voldoen. Maar Turkije moet fundamentele besluiten blijven nemen. Turkije moet systematisch de tekortkomingen op het gebied van de rechtstaat en het democratisch tekort aanpakken, aangezien het voldoen aan de politieke criteria een absolute prioriteit is.

CDA-Europarlementariër Arie Oostlander benadrukt dat de politieke hervormingen alleen kunnen worden beoordeeld op basis van hun daadwerkelijke toepassing in de dagelijkse praktijk op alle niveaus van het rechts- en veiligheidssysteem, in zowel het burgerlijke als het militaire apparaat, en dat ze gedragen moeten worden door de samenleving. De eventuele toetreding moet ook voldoen aan de verwachtingen van de EU-burgers die van het democratisch karakter van de hervormingen en hun toepassing moeten worden overtuigd.

Oostlander beklemtoont dat Turkije zelf een soeverein besluit moet nemen of het de politieke beginselen en waarden van de EU toepasselijk acht voor de Turkse staat en samenleving of dat ze deze verwerpt.

Cyprus
Het Parlement blijft erbij dat de oplossing van het Cyprus-probleem een essentiële voorwaarde is voor vooruitgang inzake de Turkse kandidatuur voor EU-toetreding. Het roept de Turkse autoriteiten én de regering van Cyprus op hun constructieve houding te handhaven om tot een oplossing te komen in de huidige onderhandelingsronde, op basis van het plan van Kofi Annan, in de vorm van een eerlijke, duurzame en praktische oplossing van de Cyprus-kwestie, die consistent is met de desbetreffende VN-resoluties.

Verder verzoekt het Europees Parlement Turkije om zonder verdere vertraging de besluiten van het Europese Hof van de Mensenrechten uit te voeren. Het betreurt het verloop van de heropende rechtszaak tegen Sacharov-prijswinnaar Leyla Zana en drie andere voormalige afgevaardigden van de Partij van de Democratie en benadrukt dat deze zaak symbool staat van de kloof tussen het Turkse rechtssysteem en dat van de EU.

Het rapport staat op de agenda van de eerstvolgende plenaire zitting van het Europees Parlement (eind maart).