Ingezonden persbericht


Politie Amsterdam-Amstelland - Inbraakgolf voorbij

18/03/2004 - Met de arrestatie van 6 zogenaamde "harde kern jongeren" uit Amsterdam-West heeft de politie van het zesde district een bende landelijk opererende inbrekers opgerold. De bende wordt verdacht van tientallen inbraken in scholen en bedrijven. Tijdens het onderzoek stuitte het team op drie garageboxen, een container en een gestolen auto vol geroofde goederen.

Het onderzoeksteam van het bureau Meer en Vaart kwam de bende op het spoor toen in oktober 2003 een gestolen auto vol met goederen werd aantroffen in de Willem Nakkenstraat. Al snel bleek dat een deel van de spullen was buitgemaakt bij een inbraak op een school in Amsterdam-West. Onderzoek bracht de speurders bij een container in Amsterdam-Oost die vol lag met gestolen goederen. De twee mannen die op dat moment bij de container aanwezig waren werden, evenals een handlanger, gearresteerd en eind vorig jaar reeds voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Het rechercheteam, dat onder leiding stond van een officier van justitie van het parket Amsterdam, kreeg zicht op steeds meer leden van deze bende. Zij bleken door heel Nederland te opereren en hadden het met name gemunt op scholen en opleidingsinstituten. Er werden steevast computers en andere waardevolle apparatuur geroofd. Soms verdwenen er 80 tot 140 computers bij een kraak.

De afgelopen weken sloot zich het net rond de inbrekers en kreeg de politie ook twee helers in het vizier. Dit leidde tot een gecoördineerde actie waarbij 6 verdachten werden ingerekend. Een aantal van de inbrekers (20-25 jaar) maakt deel uit van een groep harde kern jongeren uit Amsterdam-West en staat bij de politie te boek als notoire veelpleger. Bij diverse doorzoekingen vond de politie drie garageboxen vol met gestolen goed, waaronder computerapparatuur, beeldschermen en andere waardevolle apparaten. Tot nu toe zijn circa 15 inbraken op deze dadergroep terug te brengen.