HEMPFLAX MARKETING BV

Vezelhennepverwerker HempFlax vraagt collectief ontslag aan

Persbericht

OUDE PEKELA, 18 maart 2004 - De directie van het verwerkingsbedrijf voor vezelhennep HempFlax in Oude Pekela heeft aangekondigd dat de onderneming een collectieve ontslagvergunning zal aanvragen voor alle 28 personeelsleden. HempFlax kan haar werknemers in Oude Pekela met ingang van 1 januari 2005 geen werk meer bieden, zo heeft directeur B. Dronkers vandaag bekendgemaakt. Zeker 160 akkerbouwers zullen als gevolg van de sluiting van HempFlax inkomsten verliezen.

HempFlax ziet zich tot het ontslag genoodzaakt op grond van de tegenwerking die het bedrijf op alle fronten in Nederland ondervindt. HempFlax roept al jaren tevergeefs om steun en een serieuze benadering van de politiek en de overheid, maar krijgt steevast nul op rekest. De Statenfracties van de SP in Friesland en Groningen, burgemeester M. Schollema van Oude Pekela en LTO Nederland hebben toegezegd HempFlax te steunen. HempFlax zou alleen kunnen doorgaan in Nederland als er bredere landelijke politieke steun voor de vezelhennepsector komt.

Het afgelopen jaar kreeg HempFlax de Algemene Inspectiedienst (AID) op haar dak, waardoor de bedrijfsvoering buitengewoon onzeker is geworden. Als consequentie kan HempFlax in 2004 geen vezelhennep laten telen. Zeker 160 akkerbouwers en tientallen loonwerkers zien zich daardoor inkomsten ontnomen. Sommige landbouwbedrijven hebben inmiddels faillissement aangevraagd. Door het wegvallen van de vezelhennepteelt is voor hen geen alternatief akkerbouwgewas voorhanden.

Dronkers wijst erop dat de vezelhennepsector grote perspectieven biedt voor de ontwikkeling van een duurzame biotechnologische industrie. Daarmee kan de verdere ontwikkeling van de duurzame landbouw en economie in Noord-Nederland enorm worden gestimuleerd. ,,Zolang de vezelhennepsector geen steun krijgt van landbouworganisaties, de banksector, grootwinkelbedrijven en de overheid, blijven de mogelijkheden van deze innovatieve industriële agro-businessketen onbenut.''

HempFlax is ook actief in Duitsland. In de voormalige Oost-Duitse gemeente Gardelegen vormt HempFlax de spil van een werkgelegenheidsproject in de regio der Altmark. De Duitse deelstaat Sachsen-Anhalt en het Naturstoffen Innovations Netswerk Altmark (NinA e.V.) zijn daar met HempFlax een samenwerking aangegaan. De toepassing van duurzame grondstoffen - en met name vezelhennep - in hoogwaardige technologische industriële processen vormt het uitgangspunt. De Duitse overheid, kenniscentra, onderzoeksinstituten en de banksector ontvangen het Nederlandse bedrijf met open armen.

Met het project in Gardelegen is een investeringsprogramma van 17 miljoen euro gemoeid. De directie van HempFlax heeft dinsdag 9 maart een laatste voorbereidende ontmoeting gehad met de minister dr. Rehberger van Werkgelegenheid in Sachsen-Anhalt. Eind maart verwachten alle partijen hun handtekening te zetten om het project formeel in gang te zetten. Daarvoor moeten op termijn 6.000 ha vezelhennep worden geteeld. Dit biedt ook mogelijkheden voor Nederland.

In Noord-Europa is HempFlax het grootste verwerkingsbedrijf voor vlas- en vezelhennep. Het Groningse bedrijf is verenigd in de EIHA, een koepelorganisatie van ondernemingen die natuurvezels verwerken in onder meer Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland. HempFlax exporteert naar zeven landen in Europa. De vezelhennepsector biedt een jarenlange veelbelovende groeimarkt voor producten waarvan de grondstof afkomstig is uit de duurzame landbouw.

,,De vezelhennepsector biedt wereldwijd grote mogelijkheden voor een duurzame biotechnologische industrie,'' zegt Dronkers. ,,In Duitsland produceert HempFlax hennepvezel die wordt toegepast in de automobielindustrie en de bouw- en isolatiesector, maar straks ook in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Tot dusver laat Nederland dergelijke mogelijkheden liggen. Vezelhennep is het enige duurzame gewas dat een alternatief vormt voor de akkerbouw in Noord-Nederland,'' benadrukt hij.
21)

Voor meer informatie kunt u terecht bij

René Sauveur
+31 0 10 2210143
+31 0 650 275700
renesauveur@hempflax.com

Einde persbericht

18 mrt 04 14:54