Universiteit van Tilburg

Onderzoeksinstituut IRIC staakt activiteiten

Krimpende markt voor cultuurvergelijkende studies

Onderzoeksinstituut IRIC (Institute for Research on Intercultural Cooperation), gevestigd op de campus van de Universiteit van Tilburg, staakt zijn activiteiten per 1 april 2004. Het stichtingsbestuur van IRIC heeft deze beslissing genomen omdat de markt voor onderzoeksopdrachten op het gebied van cultuurvergelijking sterk verslechterd is en op korte termijn niet lijkt aan te trekken.

IRIC is een zelfstandige stichting, in 1980 mede opgericht door Geert Hofstede, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Hij is tevens fellow bij CentER, de onderzoekschool van Economie aan de UvT. Hofstede maakt grote naam met zijn cultuurvergelijkende studies, waarbij steeds vijf dimensies werden gebruikt om culturen met elkaar te vergelijken. Op basis van die aanpak deed IRIC sociaal-wetenschappelijk onderzoek, voor onder meer multinationals, Nederlandse overheden, de Europese Commissie en wetenschappelijke fondsen. In 1998 kwam IRIC van de Maastrichtse universiteit naar Tilburg, waar onder andere de internationale conferentie Comparing Cultures werd gehouden, met als resultaat het gelijknamige boek dat uitkwam bij Brill Academic Publishers. Dat boekt paste in de wetenschappelijke omgeving waarin ook de door de UvT geëntameerde European Values Studies passen en onderzoek op het gebied van van cross-culturele psychologie.
De goede wetenschappelijke reputatie ten spijt, bleven de onderzoeksopdrachten uit, vooral als gevolg van een krimpende markt. Omdat faculteiten van de UvT geen kans zien het IRIC te integreren in hun organisaties, heeft het stichtingsbestuur van IRIC in goed overleg met de UvT de conclusie getrokken dat voorzetting van IRIC als zelfstandig onderzoeksinstituut onvoldoende perspectief biedt. Als gevolg daarvan staakt IRIC staakt per 1 april al zijn activiteiten en zal kort daarna als rechtspersoon worden opgeheven. De UvT-medewerkers die voornamelijk voor IRIC werken zullen binnen de UvT worden herplaatst.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Henk Vinken (013 466 2816 of e-mail iric@uvt.nl).

Tilburg, 18 maart 2004
Laatst gewijzigd: donderdag 18 maart 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen