Vlaamse overheid

Vlaams minister van Openbare Werken Gilbert Bossuyt heeft op korte termijn 40 miljoen euro vrijgemaakt voor de ontwikkeling van de voorhaven van Zeebrugge. Die ontwikkeling is mogelijk omdat Bossuyt eerder al maatregelen heeft genomen ter versterking van de aanwezige natuurwaarden.

De voorhaven van Zeebrugge, waarvan de twee strekdammen voltooid werden in 1986, is de voorbije jaren gefaseerd in gebruik genomen voor transporteconomische ontwikkeling. Daarbij werden telkens bijkomende terreinen opgehoogd voor havenexploitatie. De nog niet opgehoogde delen van de haven worden elk jaar in het broedseizoen ingenomen door het Visdiefje, de Grote Stern en de Dwergstern. Deze vogels genieten een hoge Europese bescherming.

"Uit onderzoek in het kader van het strategisch planningsproces voor de haven van Zeebrugge blijkt dat de buitenhaven de grootste economische troef is van de haven. De verdere uitbouw van de buitenhaven m.a.w. het Albert II-dok geniet dan ook de grootste prioriteit" aldus Bossuyt.

Versterken van natuurwaarden

Om de reeds opgehoogde terreinen in de westelijke buitenhaven in gebruik te kunnen nemen, heeft minister Bossuyt recent beslist de natuurwaarden voor de aanwezige beschermde vogelsoorten te versterken door het sterneneiland, dat in 1997 aangelegd werd aan de havenzijde van de oostelijke strekdam, te herstellen en uit te breiden. Deze werken werden eind februari voltooid en kostten 2 miljoen euro.

Tevens werden ook enkele ecologische inrichtingswerken uitgevoerd rond het Albert II-dok. Deze werken worden voor het broedseizoen voltooid.

"De uitvoering van deze maatregelen biedt op korte termijn voldoende garanties voor de beschermde vogelsoorten en hun leefgebieden, zodat de ontwikkeling van de westelijke buitenhaven kan verder gezet worden" zegt Bossuyt.

Investeren in economische infrastructuur

De minister heeft inmiddels de opdracht gegeven om bijkomende terreinen tussen het Albert II- en het Wielingendok op te hogen en de 5ha reeds opgehoogde terreinen te verharden. Na het broedseizoen wordt een evaluatie gemaakt en worden nog 20ha terreinen voorzien van kaaiverharding. Bossuyt voorziet hiervoor een subsidie 3.300.000 euro, dat is 50% van de geraamde uitgaven.

De terreinen palend aan de 450m lange noordelijke kaaimuur van het Albert II-dok worden eveneens opgehoogd. De kaaimuur en de ophoging worden voltooid eind maart.

Voor de bouw van de kaaimuren in het Albert II- en het Wielingendol, respectievelijk 450m en 657m lang, heeft minister Bossuyt een subsidie van 22.759.033 euro toegekend op een totale investering van 52.028.531 euro.

De baggerwerken voor het vrijbaggeren van de kaaimuren en het ophogen van de aanpalende terreinen werden uitgevoerd ten bedrage van 13.634.143 euro en werden 100% gesubsidieerd.

Na het broedseizoen 2004 zal gestart worden met de bouw van de tweezijdige aanlegsteiger en de uitrusting van de aanpalende terreinen aan het uiteinde van het Albert II-dok. Deze werken werden op 4 december 2003 aanbesteed en worden binnenkort door de minister goedgekeurd. De uitgave voor deze werken bedraagt 4.681.563 euro. Minister Bossuyt zal hiervan 30% of 1.404.467 euro voor zijn rekening nemen.

Om het Albert II dok verder af te werken, moet het dok verder gebaggerd worden en zal tenslotte nog 1330m kaaimuur gerealiseerd worden.

Garanties voor tewerkstelling

"Voor de economie en de tewerkstelling is deze ontwikkeling van groot belang", meent Bossuyt, "na de afwerking van de voorhaven en de operationalisering van de terminals zullen hier 1500 mensen rechtstreeks tewerkgesteld worden".

Door zijn kordate aanpak bewijst de minister dat economie en ecologie perfect kunnen samengaan in het belang van de tewerkstelling in de regio en van de Vlaamse economie in het algemeen.

INFO : Joris Vandenbroucke
Woordvoerder van minister Bossuyt Tel : 02/553 70 11 of 0475/98 14 58