Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl



nr.28 18 maart 2004

LNV GEEFT GARANTIES OOGSTSCHADEVERZEKERING AF

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een garantiesubsidie verleend aan de twee verzekeringsmaatschappijen die zich hadden aangemeld voor de Subsidieregeling Nieuwe Agrarische Schadeverzekeringen 2003. Met de garantie worden deze verzekeraars in staat gesteld een schadeverzekering voor schade aan gewassen door zware regenval in de markt te zetten.
De subsidie houdt in dat de verzekeringsmaatschappijen bij een bepaalde omvang van de schade (een schade groter dan E 50 miljoen bij een totale verzekerde waarde van E 3,5 miljard) aanspraak kunnen maken op een bijdrage van het Rijk. Met de garantiesubsidie kan de premie voor zo.n verzekering binnen redelijke grenzen blijven. .Het is nu aan de aanvragers en de sector om van deze schadeverzekeringen een succes te maken. stelt Veerman.
Komende jaren zal de subsidieregeling opnieuw worden opengesteld zodat ook andere verzekeraars nog in deze markt kunnen stappen. Omdat het optreden van schade door zware regenval nu een in beginsel verzekerbaar risico is, zijn schaderegelingen door de overheid in de toekomst niet meer aan de orde.

Nu verzekeraars daadwerkelijk met een oogstschadeverzekering kunnen komen, zal Veerman zijn voornemen om een schaderegeling te treffen voor de schade door de regenval in 2002 zo snel mogelijk aan de Europese Commissie ter goedkeuring voorleggen. Eén van de voorwaarden om voor die schaderegeling in aanmerking te komen, zal namelijk zijn dat de ontvanger van een tegemoetkoming zich voor de toekomst verzekert tegen schade aan gewassen als gevolg van zware regenval.

18 mrt 04 15:43