Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 501
Datum: 18-3-04

VRAGEN VAN HET LID WAALKENS (PVDA) AAN DE MINISTERS VAN ECONOMISCHE

ZAKEN EN VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT OVER EEN

ONDERZOEKSPROJECT NAAR HET FOKKEN VAN LEGKIPPEN. (INGEZONDEN 5 MAART

2004)

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst, heeft deze vragen mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als volgt beantwoord.


1 Participeert de Universiteit van Wageningen ook in het project gericht op het fokken van meer robuuste leghennen?

Antwoord
Ja. De Wageningen Universiteit en Research (WUR) participeert met de volgende vier leerstoelgroepen: Fokkerij & Genetica, Adaptatiefysiologie, Ethologie en Celbiologie & Immunologie.


2 Wat is het publieke belang van dit project?

Antwoord
De WUR wil een leidende positie in de wereld hebben op het gebied van kwantitatieve genetica en moleculaire genetica van landbouwhuisdieren. Dit project levert daar een bijdrage aan. Het versterkt de Nederlandse positie als kennisland op het gebied van de landbouw. De resultaten van het project kunnen mogelijk substantieel bijdragen aan brede kwaliteitsverbetering van meer extensieve vormen van pluimveehouderij in Nederland.


3 Is het publieke belang wellicht gelegen in het verminderen van de grote fysieke problemen die vleeskuikens ondervinden als gevolg van de commerciële gerichtheid op een zo gunstig mogelijke voederconversie? Zo ja, is dan het doel van het project het aanpassen van de kip aan de omstandigheden of van de omstandigheden aan de kip? Welke leefomstandigheden worden in het laatste geval dan onderzocht, met het oog op verbetering ervan?

Antwoord
Het project is niet gericht op vleeskuikens. Het gaat erom leghennen aan te passen aan de meer diervriendelijke en minder gecontroleerde omstandigheden in de scharrel- en biologische veehouderij, waarbij het mogelijk wordt het behandelen van de snavels achterwege te laten.


4 Is het subsidiëren van een project naar een betere rentabiliteit van dieren in de intensieve veehouderij een taak voor de overheid zolang in dat project geen aantoonbare voorstellen tot verbetering van de leefomstandigheden en bevordering van natuurlijk gedrag zijn voorzien?

Antwoord
Het gesubsidieerde project heeft betrekking op het houden van leghennen in een meer extensieve en dus diervriendelijkere omgeving (zoals de scharrel- en biologische veehouderij) waarin de dieren geen snavelbehandeling ondergaan. Dit sluit aan op de maatschappelijke wens in Nederland om leghennen niet langer te houden in kooien. Daarnaast leidt dit project tot het versterken van de positie van Nederland als het gaat om kennis op het gebied van landbouw. Ik deel uw mening dat er aandacht moet zijn voor het verbeteren van de leefomstandigheden en het bevorderen van natuurlijk gedrag. Dit project draagt daar aan bij.


5 Stimuleert het subsidiëren van een dergelijk project - zoals naar 'meer robuuste leghennen' - juist niet het achterwege laten van noodzakelijke aanpassingen aan huisvesting, klimaat en voeding in de intensieve veehouderij?

Antwoord
Scherpe normstelling in EU-verband is belangrijk inzake de kwaliteit van huisvesting, klimaat en voeding. Daaraan wordt vanuit het kabinet actief meegewerkt. Binnen bestaande Europese kaders wordt met onderhavig project gezocht naar mogelijkheden om leghennen beter aan te passen aan de diervriendelijker omstandigheden binnen de meer extensieve veehouderij.


6 Zijn er bij de ministeries van Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nog andere soortgelijke projecten? Zo ja, welke zijn dat en hoe groot is het daar bij behorende budget?

Antwoord
Binnen de TS-regeling van het Ministerie van Economische zaken zijn 2 soortgelijke projecten gesubsidieerd. Het eerste project is gericht op het terugdringen van ziekteverwekkende bacteriën in de productieketen om de kwaliteit van kippenvlees te verhogen. Het tweede project is gericht op de verbetering in vele opzichten van de intensieve varkenshouderij. In het algemeen geldt dat in dit soort R&D-projecten vaak onderzocht wordt hoe verbeteringen kunnen worden aangebracht met inbegrip van het welzijn van dieren.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een onderzoeksprogramma Maatschappelijk Geaccepteerde Veehouderij, waaronder een groot aantal projecten hangen, die alle gericht zijn op de transitie naar een meer duurzame en meer maatschappelijk geaccepteerde veehouderij. Daarnaast zijn er meerdere onderzoeksprogramma s gericht op de veiligheid van dierlijke producten en is er een programma gericht op dierziekten.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Gerkens en Van Velzen (beiden SP), ingezonden 3 maart 2004.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Simone Boitelle, tel: (070) 379 64 64

18 mrt 04 15:54