VVD



Nieuws

18 mrt 2004 - VVD verbaasd over resultaten
onderzoek

De VVD dankt de Tijdelijke Commissie Onderzoek Zorguitgaven voor haar werk dat heeft geresulteerd in het verslag van haar verkennende onderzoek naar de ruim 15,5 miljard euro die in de periode 1994-2002 extra naar de gezondheidszorg is gegaan.

Het verslag van het verkennende onderzoek heeft de VVD-fractie gesterkt in haar visie dat de noodzaak van een stelselherziening groot is. De conclusie van de commissie dat de zorg zich kenmerkt door verschillende sturingsmodellen is een belangrijke. Dit is onwenselijk en daar moeten we vanaf.

De commissie heeft getracht de miljarden te traceren via de sturings- en toezichtslijn. Daar is weinig uitgekomen en dat is niet verbazingwekkend, omdat Nederland geen centraal aangestuurde staatsgezondheidszorg kent. In Nederland heeft het werkelijke proces plaats binnen de drie deelmarkten

* zorginkoopmarkt (verzekeraar - zorginstelling)

* zorgverleningsmarkt (zorginstelling - zorgvrager)

* verzekeringsmarkt (verzekerde - verzekeraar)

Op deze 3 deelmarkten worden resultaatsverplichtingen wel aangegaan en wordt verantwoording afgelegd. Als de commissie haar onderzoek op deze processen had gericht, waren de uitkomsten concreter. De VVD-fractie is van mening dat vervolgonderzoek nuttig kan zijn door wetenschappers en anderen, maar sluit zich aan bij de conclusie van de commissie dat dit geen taak is voor het parlement. De politiek kan haar pijlen beter richten op aanpassing van de gezondheidszorg: een eenduidige sturing, transparante structuren, machtsevenwicht, kostprijzen, afspraken met resultaatsverplichtingen etc. Deze noodzaak is door de commissie helder aangetoond.

18 maart 2004