Ingezonden persbericht


UITNODIGING / PERSBERICHT

Minister OCW opent 0800 5010, dé vraagbaak voor ouders over onderwijs

5010 - VOOR OUDERS OVER ONDERWIJS

Den Haag, 18 maart 2004 - Ouders en verzorgers van schoolgaande kinderen krijgen binnenkort makkelijker dan ooit antwoord op al hun vragen over onderwijs. De minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, M. van der Hoeven, stelt op donderdag 15 april officieel 5010 in gebruik, dé gratis vraagbaak van de landelijke organisaties voor ouders in het onderwijs.

5010 geeft ouders persoonlijk advies en informatie via een gratis telefoonnummer: 0800-5010. Veel en gevarieerde, meer algemene informatie is op de website www.50tien.nl beschikbaar. Die site biedt ook de mogelijkheid vragen te stellen per e-mail.

5010 is een initiatief van de landelijke organisaties voor ouders in het onderwijs, LOBO, NKO, OUDERS&COO en VOO, in samenwerking met Balans, CG-Raad, FvO e.a. Vragen worden beantwoord met oog voor de positie van ouders en in het belang van ouders en kinderen. De nieuwe vraagbaak wordt gesubsidieerd door het ministerie van OCW.

Veel vragen

5010 wil praktische antwoorden geven. Op voor de hand liggende, algemene vragen - over schoolvakanties bijvoorbeeld. Maar 5010 weet ook de weg bij ingewikkelde, soms heel individuele kwesties. Zo'n 2,5 miljoen kinderen volgen basis- en voortgezet onderwijs. Hun ouders en verzorgers hebben, zo blijkt in de praktijk, veel vragen. Natuurlijk kunnen ouders en verzorgers terecht op de school zelf, of bij andere ouders. Maar niet altijd, en niet voor elke vraag. Zoekende ouders hebben nu nog redelijk wat kennis van de onderwijswereld nodig om het goede antwoord te vinden, zeker als het vrij specifieke vragen betreft. Met 5010 blijft geen vraag over onderwijs meer liggen.

Expertise

Om op élke onderwijsvraag snel een adequaat antwoord te kunnen geven hebben de landelijke organisaties voor ouders in het onderwijs hun expertise gebundeld in 5010. Daardoor is er nu één loket voor alle ouders met vragen over basis- en voortgezet onderwijs. 5010 is bewust laagdrempelig gemaakt. Als 5010 een vraag niet direct kan beantwoorden, wordt het antwoord gezocht. In specifieke gevallen kan worden doorverwezen.

Medewerkers van media zijn van harte welkom bij de officiële ingebruikstelling van 5010 door minister Van der Hoeven, op donderdag 15 april aanstaande.