Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
15

Directie:
voorlichting

18-03-2004

Status:
informatie

Van der Laan vraagt advies over drie bezuinigingsplannen voor omroeporkesten

Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media heeft de twee bezuinigingsvoorstellen voor de omroeporkesten van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en van de raad van bestuur van de Publieke Omroep naar de Raad voor Cultuur gestuurd voor advies. Omdat beide voorstellen aan de onderkant van de gestelde bezuinigingsbandbreedte van 5,5 tot 7,5 miljoen euro vallen, legt Van der Laan ook een alternatief aan de Raad voor. Dit alternatief houdt in dat er 7,5 miljoen euro bezuinigd wordt door het Radio Symfonie Orkest op te heffen, zonder dat andere omroeporkesten worden versterkt. In de brief aan de Raad voor Cultuur vraagt de staatssecretaris aan te geven hoe, door gebruik te maken van de niet-omroeporkesten, mogelijke hiaten in de programmering op radio 4 en/of de Nederlandse podia opgevuld kunnen worden. Het advies van de Raad wordt op 19 april 2003 verwacht. Voor 1 juli zal Van der Laan het besluit nemen over de hoogte van de bezuiniging bij het MCO.
Van der Laan vraagt de Raad voor Cultuur de drie varianten te bezien in samenhang met de advisering over het Nederlandse orkestenbestel als geheel. Ze vraagt de Raad per variant aan te geven:
- hoe een goede programmering van levende klassieke muziek op radio 4 kan worden gecontinueerd;

- hoe de mogelijke lacunes op de diverse podia kunnen worden opgevangen.

Bij de mediabegroting voor 2004 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het voorstel van Van der Laan om 5,5 tot 7,5 miljoen euro te bezuinigen op de omroeporkesten. Per 1 maart zouden de publieke omroep en het MCO hiervoor een bezuinigingsplan indienen. Op verzoek van beide partijen is deze datum twee weken uitgesteld omdat men meer tijd nodig had om tot een gezamenlijk voorstel te komen. De staatssecretaris heeft helaas moeten constateren dat de raad van bestuur en het MCO verschillende plannen hebben voorgelegd.

Het plan van het MCO houdt in dat het Radio Symfonie Orkest wordt opgeheven en het Radio Kamerorkest en het Radio Filharmonisch Orkest worden versterkt. De raad van bestuur van de Publieke Omroep geeft de voorkeur aan een variant waarbij een specifiek repertoiregebied, de symfonische muziek, het beste gediend kan worden. Hiervoor zouden het Radio Kamerorkest en het Radio Symfonie Orkest moeten fuseren. Staatssecretaris Van der Laan laat de plannen nog precies doorrekenen maar nu al is duidelijk dat ze zeker niet optellen tot de maximale bezuiniging van 7,5 miljoen euro. Dat is de reden dat Van der Laan ook een eigen variant aan de Raad voor Cultuur voorlegt.


Zie ook:
brief staatssecretaris Van der Laan aan Raad voor Cultuur

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl