Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Veerman: 'dit jaar geen spieringvisserij'


18 maart 2004 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten de Regeling IJsselmeer 1993 te wijzigen. De wijziging biedt de minister de mogelijkheid om af te zien van de vaststelling van een periode voor de spieringvisserij in het IJsselmeer. Het niet openstellen van de spieringvisserij heeft als doel het spieringbestand te beschermen zodat de ecologische functie van de spiering niet onder extra druk zal komen te staan.

Spiering in het IJsselmeer bestaat voor het overgrote deel uit een populatie die het gehele jaar in het IJsselmeer blijft en zich als eenjarigen voortplant. Tot vorig jaar stelde de minister jaarlijks rond maart een periode van drie tot vijf weken vast voor de spieringvisserij.

Visstandbemonsteringen uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) in de zomer en najaar van 2003 hebben uitgewezen dat de spieringstand bijzonder slecht is en zich vermoedelijk zelfs op een historisch minimum bevindt. Voor zover er in 2004 al spiering te vangen is, zou dit gepaard gaan met hoge bijvangsten van onder meer jonge baars en snoekbaars. Spiering vormt bovendien een belangrijke prooi voor roofvis zoals aal, baars en snoekbaars en voor watervogels. De spieringvisserij zou een negatief effect kunnen hebben op het totale ecosysteem van het IJsselmeer.

Het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek heeft de minister het advies gegeven de spieringvisserij niet open te stellen om de spieringstand voor dit jaar te beschermen. Ook Producentenorganisatie IJsselmeer (PO) heeft hier op aangedrongen en haar leden geadviseerd om dit jaar niet op spiering te vissen. Bijna 60% van de leden heeft aangegeven dit advies vrijwillig op te zullen volgen.

In 2003 bedroeg de aanvoer van spiering 366.554 kilogram met een waarde van EUR 147.568. Uitgedrukt in procenten was dit 21% van de totale aanvoer in kilogrammen van IJsselmeervis. In 2002 werd er nog 867.854 kilogram spiering aangevoerd. Dit was goed voor 41% van de totale aanvoer in kilogrammen van IJsselmeervis en had een waarde van EUR 321.570. Er zijn in Nederland 86 vissers met een vergunning om op spiering te vissen.